Zbog izmjena Zakona o PDV-u cvjeta tržište motornih vozila: Prodaja autombila lani skočila za 18 posto

Nepriznavanjem realnih troškova rada, servisna i limarska struka dovedena je do granica rentabilnosti te HGK nastoji naći zajednički jezik sa osiguravajućim društvima koji bi garantirao opstojnost ove branše.

Rijeka – Zahvaljujući izmjenama Zakona o PDV-u koje su išle u prilog gospodarstvenicima, a do kojih je došlo zahvaljujući dugotrajnoj inicijativi Udruženja trgovine motornim vozilima pri HGK, tržište novih motornih vozila u 2018. godini zabilježilo je povećanje prodaje od 18 posto, a i ove se godine očekuju stabilni rezultati, iako je prodaja u prva tri mjeseca ove godine nešto manja nego u 2018. godini.

Istaknuto je to na proširenoj sjednici Strukovne skupine trgovine motornim vozilima, mazivima i gorivima na kojoj su se okupile vodeće auto kuće iz Primorsko-goranske županije. U Hrvatskoj gospodarskoj komori – Županijskoj komori Rijeka, krajem prošlog tjedna, Hrvoje Paver, pomoćnik direktora Sektora za trgovinu HGK izvijestio je o „Stanju tržišta motornih vozila u Republici Hrvatskoj“.

Ivica Iviček, potpredsjednik Hrvatske udruge auto struke, predstavio je „Prijedlog Pravilnika o tehničkoj i komercijalnoj standardizaciji popravaka šteta na vozilima“. Nepriznavanjem realnih troškova rada, servisna i limarska struka dovedena je do granica rentabilnosti te HGK nastoji naći zajednički jezik sa osiguravajućim društvima koji bi garantirao opstojnost ove branše. Isto tako HGK se zauzela za reformu školskog sustava, gdje bi se mladi motivirali da upisuju struke limara i mehaničara koje daju sigurnost i dobro zaposlenje a kojih na tržištu rada nedostaje.