Ženijalni dani posvećeni Međunarodnom danu žena, novi ciklus filmova redatelja Martina Scorsesea i Dani frankofonije samo su dio bogatog ožujskog programa koji je za nas pripremilo riječko Art kino

Ženijalni dani posvećeni Međunarodnom danu žena, novi ciklus filmova redatelja Martina Scorsesea i Dani frankofonije samo su dio bogatog ožujskog programa koji je za nas pripremilo riječko Art kino

FOTO: art-kino.org

Ženijalni dani posvećeni Međunarodnom danu žena, novi ciklus filmova redatelja Martina Scorsesea, Dani frankofonije i mnoštvo novih dječjih filmova tijekom ožujka u Art-kinu garantiraju dobru zabavu

Rijeka – Jedan od vjesnika proljeća svakako je i novo izdanje Auto-kina koje donosi Američke grafite Georgea Lucasa, a s nestrpljenjem se očekuje i novi horor film Mi mladog i talentiranog Jordana Peelea.

U ožujak Art-kino ulazi prvom domaćom zombi-komedijom Posljednji Srbin u Hrvatskoj Predraga Ličine u čijem urnebesno apokaliptičnom scenariju sudjeluju snažne snage hrvatske i srpske kinematografije poput Krešimira Mikića, Tihane Lazović, Sergeja Trifunovića i Hristine Popović. Nova njemačka komedija o konzumerizmu 100 stvari, na programu od 4. ožujka, donosi priču o dvojici prijatelja koji se na sto dana odriču stvari o kojima su ovisni.

Povodom Međunarodnog dana žena Art-kino se pridružuje petom izdanju manifestacije Ženijalni dani koja na velika platna nezavisnih kina diljem Hrvatske prikazuje filmove o snažnim ženama i njihovim izazovima u današnjem društvu. Tom prigodom u Art-kino od 8. do 10. ožujka stižu tri ženijalna filma: Halla ide u rat redateljice Benedikt Erlingsson, otkačena akcijska komedija o sredovječnoj učiteljici zbornog pjevanja koja potajno vodi rat protiv lokalne industrije aluminija te dva domaća filma, Lada Kamenski u režiji Sare Hribar i Marka Šantića koji problematizira položaj žena i odnose na filmskoj sceni u Hrvatskoj i Dom Darija Pleića, film o mladoj obitelji kojoj se sprema
deložacija.

Još jedan film o snažnoj ženi 12. ožujka donosi brazilski redatelj Gustavo Pizzi u svojoj odi majkama iz radničke klase Voljeni, drami o sazrijevanju jedne majke nadahnutom istinitim događajima iz života bivših supružnika, redatelja i suscenaristice i glumice Katrine Teles. 15. ožujka stiže i britanska komedija Stari momci koja gledatelje odvodi u tinejdžerski milje jedne edinburške privatne škole. Od distribucije novih filmova s nestrpljenjem se očekuje posljednji uradak Oscarom nagrađenog mladog redatelja Jordana Peelea koji je svojim prvijencem Bježi! unio dah kreativnog osvježenja u američku mainstream kinematografiju filmskih nastavaka i obrada. Od 21. ožujka na programu je njegov novi horor film, jednako inovativne premise, Mi s Lupitom Nyong’o i Winstonom Dukeom u glavnim ulogama.

U ožujku kreće ciklus filmova redatelja Martina Scorsesea koji se od 13. ožujka održava svake srijede u mjesecu pa odatle i naziv programa Scorseseove srijede. Legendarnog se režisera, poznatog i po svom enciklopedijskom poznavanju povijesti filma, najčešće veže uz urbane kolaže o američkim Talijanima, mafiji i nasilju te opetovanom vraćanju svom omiljenom rodnom gradu, New Yorku. Iz plodnog i tematski širokog redateljskog opusa izdvojeno je sedam filmova, a ciklus otvara kriminalistička drama Dobri momci (1990.), klasik žanra koji govori o jednoj od ključnih figura kriminalnog miljea New Yorka šezdesetih i sedamdesetih godina, gangstera Henryja Hilla. Iduće srijede, 20. ožujka, na repertoar se vraća Robert de Niro, dvadeset godina mlađi, u neprikosnoveno kultnom Taksistu (1976.) čija originalna priča vješto dočarava osjećaj otuđenosti pojedinca u postvijetnamskom trenutku američke povijesti. Ožujak sa Scorseseom zatvara crna komedija Idiotska noć (1985.) o ludoj njujorškoj noći u životu paranoičnog Paula Hacketta (Griffin Dunne) koji se nikako ne uspijeva vratiti kući.

Ovomjesečni program Moje filmske priče za članove Filmskog kluba 54+ priprema projekciju Oscarima ovjenčanog filma Zelena knjiga: Vodič za život, o dirljivom prijateljstvu između crnog glazbenika i njegovog bijelog vozača 60-ih godina u SAD-u snimljenog prema istinitim događajima. Dobitnika prestižne Akademijine nagrade za najbolji film, sporednog glumca (Mahershala Ali) i najbolji originalni scenarij u redovnom programu gledamo već od 2. ožujka.

S 4. Međunarodnog filmskog festivala za djecu – KinoKino u organizaciji Zagreb Film Festivala u Art-kino stižu dva nova naslova za mlade gledatelje. Dinamična i simpatična komedija o dječaku koji mora pronaći vlastito mjesto u svijetu bez pomoći odraslih Ja sam William na programu je 16. ožujka, a dan kasnije prikazuje se višestruko nagrađivani srpski dječji film Zlogonje o prijateljstvu usamljenog dječaka Jovana i djevojčice Milice. Obiteljski program u ožujku bogatiji je za tri dodatna naslova za djecu i mlade: domaću fantastičnu avanturu Moj dida je pao s Marsa, nagrađivani japanski animirani film Mirai i novu igranu avanturu popularnog slona Dumbo u režiji Tima
Burtona.

U sklopu Dana frankofonije od 18. do 20. ožujka prikazuju se dokumentarni film Biti i imati o učiteljima na kraju svog radnog vijeka koji se prisjećaju bogatog i osebujnog iskustva rada u školstvu, zatim igrani film Veliki umovi o nemilosrdnom učitelju francuskog jezika koji zbog nepromišljene oklade prihvaća posao u školi jednog problematičnog pariškog predgrađa te, naposljetku, dramu Hayat koja prati priču autobusa s dvadesetak putnika na putu od Tangiera do Agadira.

S prvim znacima proljeća Art-kino izlazi iz svoje velike dvorane, no zbog prevrtljive naravi riječkog vremena svoje gledatelje ipak ne pušta posve na otvoreno. Priprema se još jedno izdanje Auto-kina na parkiralištu Beretich (iza Teatra Fenice) gdje će se 30. ožujka prikazati popularna priča o odrastanju, prigodno, u automobilima, Američki grafiti Georgea Lucasa.

U ožujku nas očekuju i dva termina novog izdanja Kino učionice u prostoru Mini Art-kina: 11. ožujka održava se izlaganje Wanda Sanje Bojanić i Brigite Miloš o životu i djelu Barbare Loden koja će u povijesti filma 20. stoljeća ostati upamćena kao „ženski“ Cassavetes, a 25. ožujka Adriana Zaharijević u predavanju Que sais-je? Ženski orgazam otvara temu ženskog orgazma. Ulaz za sve programe Kino učionice je slobodan.

Ulaznice se mogu rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina svakog dana od 16 do 20:30 sati ili na stranici ulaznice.hr.

Više na: www.art-kino.org

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!