Tekst iz arhive. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Živi zid najavio da će na blokadu Marišćine doći članovi iz cijele Hrvatske: 'Dosta je bilo trovanja mještana Viškova'!

Dosta je bilo trovanja mještana Viškova! Dosta je bilo ignoriranja zakona i uredbe o gospodarenju otpadom, poručili su u prioćenju čelnici Živog zida Viškova koji su najavili podršku organizatorima prosvjeda i dolazak članova ove stranke iz cijele zemlje. 

Viškovo - Mještanima Viškova koji ove subote, 17. studenog u jutarnjim satima planiraju organizirati blokadu Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina pridružit će se i brojni članovi Živog zida iz cijele Hrvatske.

- Dosta je bilo trovanja mještana Viškova! Dosta je bilo ignoriranja zakona i uredbe o gospodarenju otpadom, poručili su u prioćenju čelnici Živog zida Viškova koji su najavili podršku organizatorima prosvjeda i dolazak članova ove stranke iz cijele zemlje.

- Viškovljanima je dosta trovanja. Zadnja mjerenja su pokazala da sumporovodik, koji se koristi i kao bojni otrovni plin, višestruko premašuje graničnu vrijednost, te truje stanovnike. Ono što je stravičnom u svemu je to da u Viškovu imamo nekoliko zabrinjavajućih slučajeva, pa tako imamo slučaj gdje dijete u vožnji uslijed udisanja tog otrova povraća, slučaj gdje je žena htjela počiniti suicid, slučaj izjave u afektu čovjeka da će bacit bombu na Marišćinu, a i sam naš član Edin Ajanović je imao neugodno iskustvo u vožnji kada mu je pozlilo, išao je do Marišćine na dojavu o smradu, da vidi koliko to smrdi, na kilometar od Marišćine se morao okrenuti i vratiti, kazali su iz Živog zida, upitavši "koliko je tek nezabilježenih slučajeva".

Podsjetili su kako zakonske i europske regulative striktno navode kako se treba gospodariti otpadom i postići obvezujuće ciljeve koje smo preuzeli ulaskom u EU: Hrvatska do kraja 2020. godine obvezna je odvojeno prikupiti i reciklirati minimalno 50 posto  sekundarnim sirovina, te odvojeno prikupiti i kompostirati 65 posto biorazgradivog otpada.

- Zašto je ovo bitno? Zato što je to glavni uzrok problem i sve dok se zakon i uredba ne ispoštuju Marišćina će i dalje trovati stanovnike Viškova. Grad Rijeka koja upravlja Čistoćom, te sve ostale jedinice lokalne samouprave izuzev Klane su izglasale identične  protuzakonite odluke o načinu zbrinjavanja otpada, na način da u odlukama piše kako se biootpad neće odvojeno prikupljati i kompostirati. Ne samo da je to protuzakonita odluka, nego je takva odluka dovela do trovanja Viškovljana, a stvarni krivci ovakvog stanja su sve jedinice lokalne samouprave koje su izglasale takvu odluku, na čelu s gradonačelnikom grada Rijeke Vokom  Obersnelom koji je i predsjednik skupštine Čistoće te dopredsjednik Skupštine Ekoplusa, firme koja upravlja ŽCGO Marišćina, poručili su "živozidaši" pozvavši riječkog gradonačelnika da podnese ostavku "ako ima imalo časti i morala".

Ovo je tekst iz arhive. Stranice su u međuvremenu redizajnirane. Kreni od početne stranice.