Zlatko Komadina: U pripremi izrada proračuna PGŽ za 2022.; primarno će se završiti školski objekti

Zlatko Komadina: U pripremi izrada proračuna PGŽ za 2022.; primarno će se završiti školski objekti

Arhiva

Od danas počinje cijepljenje 3. dozom, tzv. Boosterima. Radi se o Pfizer cjepivu, a preporuča se s razmakom od minimalno šest mjeseci nakon druge doze. Prethodno docjepljenju, imunokompromitiranim osobama savjetovane su konzultacije s liječnicima primarne zdravstvene zaštite

Rijeka  – Župan Komadina na današnjem redovitom susretu s novinarima izvijestio je o aktivnostima na izradi prijedloga proračuna Primorsko-goranske županije za 2022. godinu po nešto izmijenjenoj metodologiji. Naime, kako je rekao, s obzirom na situaciju nepostojanja parlamentarne većine, u proces izrade aktivno su uključeni vijećnici Županijske skupštine.  Kako bi ih se upoznalo s  načinom izrade tog temeljnog dokumenta PGŽ, organizirane su radionice koje je vodio resorni pročelnik Parat. A predstavnici klubova uskoro će biti pozvani na dodatne konzultacije kako bi se postigao konsenzus kod usvajanja Proračuna i izbjegla eventualna kriza pa i novi izbori, kazao je župan Komadina.

Prema njegovim riječima, Proračun PGŽ bit će na razini prošlogodišnjeg s potencijalnim rastom od 1 do 2 posto, a to je oko 390 milijuna kuna, dok će konsolidirani biti u visini od 1,5 milijarde. Primarno će se završiti školski objekti – škola Viškovo, Rab i dogradnja škole u Rešetarima, te kroz projekcije predvidjeti školu u Dobrinju. Okončat će se i započeti investicijski ciklus u Psihijatrijsku bolnicu Rab i Lječilište Veli Lošinj, potom okrenuti Thalassotherapijama, te Hitnoj pomoći i Domu Zdravlja dok će se projekte žičare na Učki i Platku, školu Viškovo i Dom za starije osobe kandidirati za financiranje EU sredstvima.

Župan Komadina naveo je kako je proračun PGŽ-a realan, održiv i zadan, no izrazio nezadovoljstvo proračunskom politikom na razini RH. „Kako PGŽ spada, uz Istru i Zagreb u najrazvijenije dijelove Hrvatske, zapravo stagnira u proračunskom novcu. Kada nam je trebao porasti proračun dogodila se porezna reforma i odrezao se dio koji je trebao biti za naš rast i razvoj i novac je usmjeren prema slabije razvijenima. Na taj se način  uprosječuju županije u Hrvatskoj. Iz sredstava koje alimentiraju razvijenije županije država nadoknađuje onim ispodprosječnim, a do tada mi nemamo porast. To bi trebalo mijenjati“, kazao je Župan i osvrnuo se i na sustav upravljanja EU sredstvima kojeg je okarakterizirao kao centralistički.

Na pitanje novinara o aktualnostima oko luke Mrtvaška župan je odgovorio da je prošli tjedan održan operativni sastanak u Ministarstvu mora gdje je dogovoren nastavak radova. Dodao je da se nastava za učenike osnovne i srednje škole s Ilovika  odvija neometano, dok se dužina puta učenicima povećala samo za pola sata. Grad Lošinj je dogovorio liniju za interventno pristajanje u luci Mrtvaškoj, a očekuje se i nastavak radova za koje je, radi zastoja, produžen rok. Župan je rekao kako se nada da sve ide ka smirivanju situacije.

Resorni pročelnik Krpan izvijestio je da su se za sufinanciranje projekta izgradnje  mreže malih sanjkališta do sada javile četiri općine iz Gorskog kotara, a dvjema, Lokvama i Mrkoplju već su i raspoređena sredstva u iznosu 400.000 odnosno 750.000 kuna. S obzirom je riječ o četverogodišnjem programu, ostatak jedinica lokalne samouprave Gorskog kotara dale su prijedlog kada bi vremenski koristila ta namjenska sredstva.

U dogovoru s gradonačelnicima i načelnicima, župan Komadina uputio je dopis predsjedniku vlade Andreju Plenkoviću tražeći hitan sastanak kako bi se razgovaralo na koji način će se program razvoja Gorskog kotara artikulirati, te kako će država, županija te lokalna zajednica osigurati opstojnost Gorskog kotara i njegov demografski i gospodarski razvoj.

Pročelnik Krpan ujedno je pozvao javnost da se pridruže 21. i 22. listopada na Danima regionalnog razvoja u Novom Vinodolskom u organizaciji resornog ministarstva. Primorsko-goranska županija je među najuspješnijima, a Općina Fužine druga na razini države po korištenju EU sredstava po glavi stanovnika kojoj je ovom prilikom pročelnik uputio pohvale.

PGŽ je i vodeća županija u Hrvatskoj s preko 50% cijepljenog ukupnog stanovništva, kazao je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ Vladimir Mićović i dodao kako od danas počinje cijepljenje 3. dozom, tzv. Boosterima. Radi se o Pfizer cjepivu, a preporuča se s razmakom od minimalno šest mjeseci nakon druge doze. Prethodno docjepljenju, imunokompromitiranim osobama savjetovane su konzultacije s liječnicima primarne zdravstvene zaštite.

Mićović je upozorio da se nastavlja zahtjevna epidemiološka situacija i uputio apel svim stanovnicima na cijepljenje koje je moguće obaviti u dvorani Zamet radnim danom i subotom u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }