ZLATNE RIJEČI DJETINJSTVA Baš se veselim

Baš se veselim
Napisala: Eva Janikovszky
Ilustracije: Laszlo Reber
“Volio bih da je uvijek svatko veseo: i mama, i tata, i baka, i djed, i Marica, moja seka, a i ja.”
Svi imamo težnju djetinjstvo obilježiti veseljem i ljubavlju, ali djeci nije baš uvijek jasno kako to u potpunosti ostvariti. Lako im je otkriti kako da razvesele sami sebe: veseli me čokolada, pa ću to poželjeti, vesele me lutkice, pa ću i njih zatražiti… Što god da ih veseli oni jednostavno kažu: “Ja se želim voziti biciklom.” i želje su u većini slučajeva ispunjene, no što kad dijete veseli nešto što druge ne veseli?
Djeci je teško “stati u tuđe cipele” i zbog toga ih od rana djetinjstva moramo učiti da brinu za druge oko sebe, da pitaju drugo dijete smiju li uzeti neku igračku, da se dogovaraju sa mamom ili tatom što će kupiti u trgovini prije polaska i slično. Na taj ih način osvještavamo da ono što veseli njih ne veseli nužno i ljude oko njih.
Ova je slikovnica pisana iz perspektive jednog dječaka koji je upravo došao do tih spoznaja – kako svi mogu biti veseli i kako se može veseliti i nečemu što veseli druge ljude. Naučio je da se sreća množi kada se dijeli.
Ova je slikovnica pisana za nešto stariju djecu jer je taj pojam veselja kompleksniji nego što se na prvi pogled čini.
No naravno da je slikovnica zanimljiva i djeci mlađe dobi jer je to njima vrlo bliska tema, a ilustracije su humoristične te možete o svakoj ispričati priču za sebe. Neka će djeca dugo proučavati ove jednostavne i jasne ilustracije zbog mnoštva detalja koje možete primjetiti na njenim stranicama.
“Volio bih razveseliti Maricu, ali kako pogoditi da se ona veseli kad meni pobjegne balon, a njen ostane, kad se poskliznem na sagu, padnem i razbijem nos. Tome se Marica toliko veseli da skače od radosti.”
Čitajući priču, prisjetiti ćete se anegdota iz vašeg djetinjstva te će to čitanje učiniti još zanimljivijim. Djeca vole slušati priče iz djetinjstva svojih roditelja kao i ovaj tata iz priče koji često zamoli djeda da priča kako je nekad bilo iako svi djedovi slušaoci dremuckaju.
“Blago onom tko pogodi čemu se tko veseli!
Teško je pogoditi čemu se tko veseli. Ali – i to se može.”
Prije čitanja možete razgovarati s djetetom o tome što bi to bilo veselje? Koje ga stvari posebno raduju?  Igra s prijateljima? Odlazak u prirodu sa mamom i tatom? Kupanje u moru? To je idealna prilika da bolje upoznate svoje dijete i da se još više zbližite.

Nakon čitanja pitajte dijete što mu je bilo najzanimljivije? A što najsmješnije? Kako možemo prepoznati da je netko veseo i radostan? Što učiniti ako se netko rastuži zbog nečega što nas veseli npr. ako netko od prijatelja počne plakati tijekom igre? Kako možemo razveseliti druge? Kako bi mogao razveseliti nekog svog prijatelja ili prijateljicu? A baku i djeda?
Uživajte u ovoj veseloj slikovnici 🙂

Pokrovitelj rubrike: OPTIKE DAMIR | Za Vaš bolji pogled…

Očna optika Damir obiteljska je tvrtka koja na prvo mjesto stavlja interese svojih klijenta. Kao brend za cijelu obitelj podržava kvalitetnu i zdravu komunikaciju!

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!