ZLATNE RIJEČI DJETINJSTVA Gospodin Nosko nalazi prijatelja

Gospodin Nosko nalazi prijatelja
Napisale i ilustrirale: Daniela Kulot i Hortense Ullrich

Ova me je slikovnica na prvi pogled osvojila. Već samim listanjem plijeni pažnju. Bogata je intenzivnim pastelnim bojama koje se savršeno uklapaju u ove neobične krajolike i jednako zanimljive likove. Kao što i sam naslov govori, u slikovnici je riječ o prijateljstvu što je uvijek zanimljiva tema za djecu koja po svojoj prirodi imaju potrebu pronaći svoje mjesto u društvenoj zajednici.

Mi smo društvena bića i imati prijatelja je potreba svakog djeteta.

Gospodin Nosko je jedan neobičan, pomalo ekscentričan i vrlo ponosan lik koji zbog svoje posebnosti ne može imati prijatelja. On je vrlo domišljat i odlučan lik koji ne odustaje od svojih želja što je iznimno važna osobina. U priči saznajemo zbog čega je to za njega problem i na koji način odlučuje promijeniti tu životnu situaciju u kojoj se našao.

„Razmisliti i nešto smisliti.“

Naravno, iako se sve čini savršeno u početku, gospodin Nosko nailazi na prepreke u kojima mora preispitati vlastite stavove i uvjerenja što je na kraju i najvažnije u cijeloj ovoj priči. Svi se mi ponekad čvrsto držimo nekih uvjerenja koja nam u praksi ne koriste i teško je prepoznati da smo možda donijeli krivu odluku.

Gospodin Nosko je upravo jedan od tih tvrdoglavih likova koji ne želi mijenjati svoja uvjerenja čvrsto vjerujući da je u pravu i da se njegova okolina mora promijeniti kako bi sve bilo u savršenom redu. Do kraja priče provodi neko vrijeme u promišljanju, te po otkrivanju spoznaje o vlastitoj pogrešci dolazi do rješenja problema u kojem se našao.

Mnoštvo sam puta čitala ovu slikovnicu djeci i zanimljivo je kako različita djeca dolaze do različitih interpretacija priče. Ovo je svakako priča koju je vrijedno čitati više puta jer će dijete sa svojim odrastanjem mijenjati svoj doživljaj priče.

Pojmovi o kojima ćete možda morati porazgovarati s djecom tijekom čitanja su: podstanar/nadstanar i izlet/planinarenje.

 

Teme za razgovor nakon čitanja:

Prijateljstvo – Zbog čega su gospodin Nosko i Gavran bili dobri prijatelji?  Što je gospodin Nosko dobro učinio za svog prijatelja Gavrana? Da li je gospodin Nosko negdje pogriješio? Da li je Gavran pogriješio?

Iskrenost – Zašto Gavran nije bio iskren? Kako bi priča završila da je Gavran odmah rekao gospodinu Nosku svoju tajnu? Da li mu je mogao reći svoju tajnu na neki bolji način? Da li je bolje reći istinu ili lagati? Da li bi se gospodin Nosko manje ljutio da je Gavran ranije rekao u čemu je problem?

Opraštanju – Da li je Gavran trebao oprostiti gospodinu Nosku što se ljutio na njega nakon izleta? Da li je gospodin Nosko dobro učinio što je oprostio Gavranu? Tko je kome trebao prvi oprostiti – gospodin Nosko Gavranu ili Gavran gospodinu Nosku? Da li si ti nekad oprostio nekom svom prijatelju ili prijateljici? Da li je tebi netko nekad oprostio neku tvoju pogrešku? Što moramo učiniti kad slučajno pogriješimo?

 

Pokrovitelj rubrike: OPTIKE DAMIR | Za Vaš bolji pogled…

Očna optika Damir obiteljska je tvrtka koja na prvo mjesto stavlja interese svojih klijenta. Kao brend za cijelu obitelj podržava kvalitetnu i zdravu komunikaciju!

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!