ZLATNE RIJEČI DJETINJSTVA Izgubio se jedan zeleni pas

Izgubio se jedan zeleni pas
Napisao: Pascal Biet

Za ovu sam priču čula od moje tete, također odgojiteljice. Toplo ju je preporučila kao jednu od njoj najdražih priča. Naravno, to je bilo dovoljno da potakne iskru znatiželje u mojoj glavi i prvom sam se prilikom bacila na čitanje.

Ovo je priča o jednom tipičnom psu, samo što je ovaj pas bio zelen. Iz te su njegove posebnosti proizašli izazovi koje njegova vlasnica nije znala riješiti i usprkos tome što ga je ona silno voljela i brinula se za sve njegove potrebe, on je bio tužan jer nije mogao trčati po parku, hvatati bačene stvari niti trčati za mačkama. Naime, vlasnica ga je neprestano držala zatvorenog u kući da ne bi upao u nevolju zbog svoje boje.

Ta ga je situacija u kojoj se je nalazio, toliko mučila da je jednog dana odlučio izaći iz kuće i nije ga bilo ni najmanje briga što će drugi reći.

Tada počinje njegova neobična avantura u kojoj je vlastitom odlukom preuzeo život u svoje ruke i uspio ga promijeniti na bolje stvarajući nova prijateljstva i gradeći svoje mjesto u društvenoj zajednici.

Ova nam priča uspješno dočarava kako djeluju naši strahovi, što se u našem životu događa upravo radi tih strahova i kako je potrebno samo malo hrabrosti da se rasplinu i pretvore u nešto pozitivno.

Naime, djeci je iznimno važno mišljenje njihovih prijatelja i ponekad zbog straha da nećemo biti prihvaćeni zbog neke svoje ideje koja je drugačija od ideja većine ljudi oko nas, zatomljavamo svoju osobnost, rušimo vlastito samopouzdanje, kočimo vlastiti napredak, a sve to samo iz razloga da se svidimo drugima.

Ukazuje nam i na to da moramo barem pokušati izraziti ono što mislimo pa makar drugi rekli da to nije neka dobra ideja. Neće se svijet srušiti zato što drugačije razmišljamo od drugih. U najgorem slučaju, možemo odbaciti tu svoju ideju i prikloniti se većini, ali barem nas ona neće proganjati zbog toga što nije bila izrečena ili predložena drugima.

Ova je priča pravi primjer kako je u redu biti drugačiji i kako jedna ideja može prouzročiti bujicu promjena u našem životu.

„Sad kad sam samo običan zeleni pas, ne bismo li se mogli poigrati frizbijem, kao što to rade i drugi psi?“

Pročitajte ili poslušajte priču i saznajte kako je ovaj zeleni pas postao „običan“ pas.

Prije prvog čitanja:

Razgovarajte s djetetom o bojama: da li boje imaju kakvo značenje? Na šta ih podsjeća zelena, crvena, plava ili žuta boja? Da li mogu boje povezati s nekim osjećajem? Kako se osjećaju kad su odjeveni u neku određenu boju? Što misle o ovom zelenom psu na koricama slikovnice?

Poslije čitanja:

Razgovarajte o tome da li je zeleni pas bio drugačiji od drugih samo zato što je zelen? Da li se je nešto promijenilo kada su i ostali psi postali obojeni? Kako se je pas osjećao na početku priče? Kako se je osjećao kad su svi psi bili obojani? Da li je naš izgled nešto što bi trebalo mijenjati zbog toga što se nekome ne sviđa nešto na nama?

Uživajte u čitanju!

Pretplatite se i slušajte audio priče na YouTube kanalu “Zlatne riječi djetinjstva”.

Pokrovitelj rubrike: OPTIKE DAMIR | Za Vaš bolji pogled…

Očna optika Damir obiteljska je tvrtka koja na prvo mjesto stavlja interese svojih klijenta. Kao brend za cijelu obitelj podržava kvalitetnu i zdravu komunikaciju!

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!