ZLATNE RIJEČI DJETINJSTVA: Juha od bundeve

Juha od bundeve

Napisala i ilustrirala: Helen Cooper

Žuta jesenja stabla, mnoštvo sočnih plodova, vreli kesteni, pečeni kukuruz i bundeve, moje su asocijacije za jesen. U želji da djeci dočaram te osjećaje, posežem za ovom pričom – Juha od bundeve.

U njoj je sažet cjelokupan miris i okus jeseni. Bundeva sve više zauzima mjesto u našim kuhinjama, a oni koji su već isprobali, znaju koliko je ukusna kremasta juha od bundeve.

Baš takav osjećaj krasi ovu knjigu, topao, intiman i prepun jesenjih boja.

Ovo je priča o tri potpuno različita prijatelja koji dijele svoj dom i njihovoj slozi i ljubavi. Iako je u stvarnosti teško spojiti jednog Mačka, Vjevericu i Patka, u ovoj priči oni savršeno funkcioniraju. Svatko zna svoje obaveze i takvom podjelom poslova, stvoriti su si idilično mjesto za život.

No, kao i u svakoj obitelji, svako toliko dolazi do trzavica i nesuglasica i oni moraju pronaći način kako da riješe svoje. Patak je jedno jutro odlučio promijeniti nešto u njihovoj rutini. Ta promjena dovodi do kaosa i svađe.

Takve se stvari gotovo svakodnevno događaju u obiteljima s puno članova i to je jedna od vještina koju mora savladati svaka veća obitelj. Djeca su prva koja će burno reagirati kad im se nešto ne sviđa, jednako tako reagirao je i mali Patak. To je razlog zbog čega se djeca mogu, na indirektan način, poistovjetiti sa likovima i prihvatiti rješenja koja se nude u priči kao nešto što i oni mogu koristiti u praksi.

A na kraju će možda neka od djece poželjeti i probati juhu od bundeve. Možete ju zajednički skuhati. Neka to bude jedno novo iskustvo za vas i vašu djecu. Takvi mali uspjesi jačaju djetetovu sliku o sebi i njegovo samopouzdanje.

S obzirom da je spisateljica i ilustratorica ove priče, ilustracije ju savršeno prate, prepune su detalja i sjajno obuhvaćaju sve osjećaje koji se u priči javljaju: smirenost, sklad, zadovoljstvo, ljutnja, čuđenje, prkos, tvrdoglavost, upornost, zabrinutost, tuga, strah, sreća…

Prepoznavanje tih osjećaja na tuđem licu, djeci pomaže u njihovom emocionalnom razvoju. Možete o svakom od njih razgovarati s vašim djetetom. Da li je kad osjetilo takav osjećaj? Kako se nositi s težim osjećajima? Kako možemo podijeliti dobre osjećaje s drugima i kakve to koristi ima za nas i ostale ljude s kojima dolazimo u kontakt?

Priča je zaokružena sama po sebi. Radosna je, uzbudljiva, napeta i umirujuća u isto vrijeme, no završava tako da možete stvoriti vlastiti nastavak. Što su učinili Mačak i Vjeverica kad je Patak ponovno odlučio nešto promijeniti? To je nešto što možete otkriti s vlastitom djecom. Potaknite kreativnost i maštu i zabavite se smišljajući nove dogodovštine za ova tri prijatelja.

Uživajte u slušanju, čitanju i u ljepotama jeseni.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }