ZLATNE RIJEČI DJETINJSTVA Kako da odgovorim?

Kako da odgovorim?

Napisala: Eva Janikovszky
Ilustracije: Laszlo Reber
Djeca su uvijek aktivna i uvijek ih sve zanima. Imaju mnoštvo pitanja za roditelje i neprestano promišljaju o svijetu oko sebe, čak i ona koja se čine vrlo tiha. Priča “Kako da odgovorim?” posvećena je tom nepresušnom dječjem vrelu.

Spisateljica je uspjela i u ovoj priči prikazati perspektivu djeteta i odrasle osobe na jedan jednostavan i humorističan način.  Opisuje svakodnevne i uobičajene situacije u kojima se nađu odrasli i djeca te je zbog toga priča djeci zanimljiva i primamljiva te će ju rado poslušati više puta.

Čitajući priču i sami ćete se sjetiti prilika kad ste bili u sličnoj situaciji te će to potaknuti zanimljive razgovore nakon čitanja priče.

“Volio bih svaku tetu ili stričeka pitati kako se zove, koliko godina ima i gdje stanuje, voli li raditi i koga više voli kćerkicu ili sinčića?” Čitajući produbljujemo razumijevanje obje perspektive. Djetetu je lakše razumijeti odrasle, odraslima je lakše razumjeti djecu. Skriveni cilj priče je približiti te dvije različite strane i produbiti povezanost među njima. Tekst obogaćuje vokabular djeci te im daje snažan poticaj za razvoj govora i načina komunikacije.

“Odrasli znaju toliko lijepih riječi kakve meni nikada ne bi pale na pamet. Dok bih ja odgovorio “Da”, oni kažu “Razumije se samo po sebi”, “S najvećim zadovostvom”, “Sasvim jasno”…”

Listajući slikovnicu i čitajući tekst, naći ćete se u situacijama da ćete plakati od smijeha (ja jesam). Toplo vam ju preporučam. Prava je uživancija za cijelu obitelj.

Prije čitanja pitajte dijete što misli tko postavlja više pitanja odrasli ili djeca? Može li se sjetiti nekog pitanja na koje nije znalo odgovoriti? Da li se sjeća nekog pitanja na koje vi niste znali odgovor?

U redu je ne znati sve odgovore, zato i jest naš život zanimljiv, možemo ga cijelog posvetiti istraživanju i spoznavanju. Potičite djecu da odgovore traže u knjigama, internet nam mnogo nudi, ali ne sve. Ako se dijete potrudi i pronađe odgovor u kakvoj enciklopediji ili slikovnici, osjećati će se uspješnije i zadovoljnije. Ne moram ni spominjati da na taj način gaji ljubav prema knjigama, čitanju i učenju što nam je svima prijeko potrebno cijeloga života.

Nakon čitanja će djeci samoj navirati pitanja, nećete ih morati dodatno poticati. Uživajte u čitanju!

Pretplatite se i slušajte audio priče na YouTube kanalu “Zlatne riječi djetinjstva”.

Pokrovitelj rubrike: OPTIKE DAMIR | Za Vaš bolji pogled…

Očna optika Damir obiteljska je tvrtka koja na prvo mjesto stavlja interese svojih klijenta. Kao brend za cijelu obitelj podržava kvalitetnu i zdravu komunikaciju!

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!