ZLATNE RIJEČI DJETINJSTVA Leptir koji je živio samo jedan dan

Leptir koji je živio samo jedan dan

Napisao : Zdravko Ostojić

Odgojitelji često koriste dječju literaturu kako bi proširili spoznaje djece ili kako bi im pružili odgovore na neka njihova pitanja.

Razgovori o životu i smrti su teme koje također zanimaju naše mališane. To su teme koje najčešće zanima djecu starije vrtićke dobi, no kod neke se djece interes budi i ranije.

To je pomalo osjetljiva tema za razgovor, no ima priča koje su uspjele donekle približiti djeci te spoznaje na primjeren način i ova je jedna od njih.

Smrt je prirodni završetak života i neka djeca dožive takve situacije u svojoj obitelji kada im umre netko od najbližih. Ne znaju kako prihvatiti te situacije, kako iskazati osjećaje straha i tuge i u takvim prilikama često ni odrasli ne znaju kako reagirati i na koji način razgovarati s djetetom.

No, važno je imati na umu da kad govorimo o smrti, zapravo govorimo o životu.

Naravno, potrebno je strpljenje i razumijevanje za djetetove osjećaje i njegovo ponašanje te mu uz to pružiti utjehu, potporu i osjećaj sigurnosti. Poželjno je razgovarati o preminuloj osobi i sjećati je se po svakom lijepom tragu kojeg je ostavila u našem životu.

Mlađa djeca, do otprilike 5. godine, ne mogu pojmiti konačnost života te zamišljaju da je moguće, kao u crtiću, ponovno oživjeti nakon smrti. Kasnije donekle počinju shvaćati da život ima kraj. Otprilike iza 9. godine, razumiju da je smrt dio prirodnog životnog ciklusa i da je neizbježna.

Nikad nemojte pristupati djetetu rečenicom : “Premalen si da bi to razumio.“ Strpljivo odgovarajte na djetetova pitanja, a kako biste mu lakše predočili tu temu, može vam koristiti imitativna igra lutkama, životinjama ili priča.

Kad se djeca susretnu sa tom temom, počinje ih brinuti budućnost jer shvaćaju da će njihov život ili život njihovih roditelja jednog dana stići svome kraju.

Ova je priča sročena na način da može umiriti te njihove brige. Govori o kratkotrajnosti života, no naglasak je na radosnom i zanimljivom životu kojeg svi mi vodimo tijekom odrastanja ili kasnije u fazi osobnog razvoja u odrasloj dobi.

„Najljepše boje šarenog cvijeća oslikane su na tim krilima, spletene u živ i veseo vjenčić. U taj šareni vjenčić utkan je čitav život jednog malog leptira, život koji nije bio naročito dug, ali je bio veseo i koristan. A svaki život koji je veseo i koristan, pravi je život, život koji uljepšava svijet.“

Carpe diem.

Ako vam se svidio ovaj članak, ne zaboravite lajkati, pratiti i dijeliti!

Slijedite me na društvenim mrežama:

Instagram

Pinterest

Facebook

YouTube

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }