ZLATNE RIJEČI DJETINJSTVA Majmunica se osjeća posramljeno

Majmunica se osjeća posramljeno

Napisale : Tatjana Gjurković i Tea Knežević

Ilustriracije: Jelena Brezovec

Ova slikovnica pripada cijeloj seriji priča koje govore o različitim emocijama koje se javljaju tijekom odrastanja djeteta. Izdaje ih centar za psihoterapiju i edukaciju „Centar Proventus“, a spisateljice su magistre psihologije te su svoju stručnost i znanje utkale u svaku stranicu priče o maloj majmunici.

Da bi dijete imalo zdravi socio – emocionalni razvoj, važno je prepoznati emocionalna stanja u kojem se ono nalazi kako bi ih moglo regulirati.

Tijekom odrastanja, djeca se moraju nositi sa teškim i često konfliktnim osjećajima, a nemaju alate kojima ih mogu dovesti u red te im, mi kao roditelji, tu možemo pomoći. Takva djeca često plaču onda kada za to nema potrebe ili se ljute i viču, ne znajući da se sve to može riješiti na jedan ugodniji način. Važno je da i mi, a i djeca sama, znamo prepoznati o kojim osjećajima je riječ.

Ova slikovnica izvrsno ukazuje na to što se događa unutar djeteta ukoliko dođe do takve situacije i kako možemo primjereno reagirati. Roditelji imaju najveći utjecaj na ishod takvih situacija. Kako su dječje emocije izrazito burne, ni mi roditelji često ne znamo kako se nositi s njima. Primjerenim riječima možemo pokazati djetetu što želimo od njega, a da ga na kraju svega ne povrijedimo.

Čitajući samo naslov knjige u knjižnici, ova slikovnica ne bi ušla u moj izbor literature za djecu, no poznavajući vrijednost i kvalitetu ovih tekstova, odlučila sam ju pročitati djeci da vidim što oni misle o ovoj priči. Tekst je pitak i prilagođen djeci te nije iznenađujuća njihova pozitivna spontana reakcija. Uživali su u priči jer je vrlo aktualna i djeca se lako poistovjećuju s njom.

Po meni, kao odgajatelju, najveća vrijednost su savjeti za roditelje u kojima su autorice lijepo razjasnile razliku između toga što je to „Sram“ i „Krivnja“. Te emocije imaju jak utjecaj na razvoj slike o samome sebi kod djece. Jedna ga emocija vodi u pozitivnom smjeru, druga u negativnom.

Pojednostavljeno objašnjenje bi bilo:

„Krivnju ćemo definirati kao emociju koja se javlja kada naše ponašanje nije u skladu s našim moralnim sustavom ili kad dobijemo kritiku na ponašanje te kada postoji jasna ideja što se može drukčije i tako izbjeći taj neugodan osjećaj.

Sram/posramljenost definirat ćemo kao emociju koja se javlja kada primimo kritiku usmjerenu na nas kao osobu (na razini osobina ili identiteta) pa se stoga osjećamo nedovoljno dobrima i pogrešnima te nemamo osjećaj da se to može promijeniti. Primjerice kada nekog povrijedimo svojim ponašanjem, možemo pomisliti: „Učinio/učinila sam nešto loše.“ (krivnja), ali možemo i pomisliti: „Ja sam loš/loša jer sam povrijedio/povrijedila drugoga.“ (posramljenost).“

Ako vaše dijete pogriješi, nemojte se bojati reći mu to. Dijete tako uči, spoznaje što se smije, a što ne smije. Ukoliko djetetu ne ukazujete na te stvari (granice kojih se mora pridržavati), njegovo će ponašanje otići u krajnost koja neće biti zdrava ni za dijete, ni za vas, ni za okolinu u kojoj ono boravi.

Priča djetetu nudi uvid u to kako se roditelj osjeća kad ono „pretjera“, kad prekrši dogovor s roditeljima (ukoliko ga je bilo) i slično. Nenametljivo prenosi poruku djetetu zašto je važno brinuti se za druge i na koji način.

Nakon čitanja jednostavno pitajte dijete kako mu se svidjela priča i da li ima nešto što mu se posebno svidjelo. Svako će dijete imati drugačiju potrebu prokomentirati je. Od nekih ćete čuti samo „Sviđala mi se.“, a kod drugih, svaki detalj priče kao i uspoređivanje sa nekim događajem iz djetetova života.

Razgovarajte s djetetom ukoliko ono pokaže interes i želju za razgovorom. Kod neke će djece to dotaknuti emocije o kojima neće htjeti razgovarati, no poruka je prenesena i dijete će ju procesuirati na svoj način.

Ono što vi možete je, podsjetiti dijete na priču i na to kako su se mama i djevojčica osjećale taj dan u kinu, te u skladu s time, stvoriti dogovor s djetetom prije izlaska iz obiteljskog doma kako bi posjeta obitelji, prijateljima, školi, knjižnici, kinu ili kazalištu ugodnije prošla za cijelu obitelj.

Uživajte u čitanju!

 

Pokrovitelj rubrike: OPTIKE DAMIR | Za Vaš bolji pogled…

Očna optika Damir obiteljska je tvrtka koja na prvo mjesto stavlja interese svojih klijenta. Kao brend za cijelu obitelj podržava kvalitetnu i zdravu komunikaciju!

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!