ZLATNE RIJEČI DJETINJSTVA Miš

Miš

Napisao: Božidar Prosenjak

Ilustrirao: Aleksandar Marks

Ova je priča posvećena dječjoj slobodi i kreativnosti, nestašlucima i junaštvu.

Pothvat petorice dječaka na svakoga je ostavio drugačiji dojam. Druga su se djeca divila njihovom junaštvu što je dječake činilo ponosnim, odrasli su se zgražavali što je zbunjivalo dječake… Tko je u pravu?

Svatko različito doživljava istu životnu situaciju, svatko drugačije gleda na stvari i stvara različito mišljenje za istu stvar i važno je da djeca razumiju da je to u redu.

Dječaci su pokazali veliku kreativnost i upornost u pokušaju rješavanja problema pred kojim su se našli – gdje će smjestiti miša preko noći?

Svaki od njih je došao do jednog od mogućih rješenja. Neku bi djecu pokolebale prepreke pred kojima su se našli, no one nisu zaustavile naše junake u namjeri da udome miša.

Malim su čitateljima pružili mogućnost da shvate kako se jedan problem može riješiti na različite načine, važno je ne odustati kod prve poteškoće, što mnoga djeca čine.

Fantastičan je i prikaz te njihove male klape – možemo uočiti koliko je svaki od njih različit pa su ipak najbolji prijatelji; koliko zajedničko promišljanje o rješenju i suradnja može pomoći da se lakše riješi neki problem; koliko, iako, netko i pogriješi, i dalje ostaje prijatelj, jer prirodno je griješiti, na greškama učimo.

Dječaci su cijelo vrijeme pokušali „spasiti malu životinju u nevolji“, no je li zaista bila u nevolji kad su ju „spasili“?

To je tema o kojoj možete razgovarati sa svojim djetetom:

  • Jesu li dječaci činili uslugu mišu?
  • Kako se miš osjećao dok su ga pokazivali drugima u kartonskoj kutiji?
  • Da li je miš uživao kad su se hvalili njime?
  • Da li je to bilo u redu prema mišu?
  • Što su mogli učiniti kad su uhvatili miša?
  • Da li je bilo u redu „prokrijumčariti“ miša u nečiji dom?
  • Što bi miš učinio da su ga ostavili u stanu ili smočnici?

Djeca često hvataju male životinje testirajući svoje vlastite sposobnosti i diveći se tim bićima koja su toliko različita od nas ljudi, no potom se svakom djetetu pojavi pitanje „Što sada? Što učiniti s tom životinjom?“ Neki put zbog tih pothvata, životinjica nastrada, no ova im priča ukazuje da je u redu pustiti to biće natrag u prirodu, ipak je to njegov dom gdje žive i drugi kojima je stalo do njih. Priča im indirektno ukazuje na to da trebamo poštivati druga bića koja žive oko nas i da i oni uživaju u svojoj slobodi baš kao i mi.

Riječi koje ćete možda morati bolje pojasniti vašem djetetu su: klapa, ljetos, pothvat, utočište, lovište, smočnica, plijen, samoposluživanje.

Ilustracije jako dobro prate priču i zorno pokazuju emocije koje se isprepliću dok ju čitate. Djecu veseli priča i rado ju slušaju. Uživaju u pothvatima ove male klape.

Uživajte i vi u čitanju ove uzbudljive priče!

Ako vam se svidio ovaj članak, ne zaboravite lajkati, pratiti i dijeliti!

Slijedite me na društvenim mrežama:

Instagram

Pinterest

Facebook

YouTube

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }