ZLATNE RIJEČI DJETINJSTVA Mjesta ima na metli svima

Mjesta ima na metli svima
Napisala: Julia Donaldson
Ilustracije: Axel Scheffler
Ovu sam slikovnicu djeci čitala već nebrojeno puta i smatram da je to jedna od slikovnica koju bi svako dijete trebalo čuti.
Priča o dobroj vještici i njezinim prijateljima pisana je u stihovima tako da pleše u ušima slušača i lagano ga nosi kroz priču koja kao i sam tekst vrluda gore – dolje preko gora i dolina.
Uz laganu razigranosti, u priči se javlja i opasnost po vješticu koju smo do tada već upoznali i zavoljeli. Tada se može uočiti prava snaga prijateljstva jer to je ono što ju izvlači iz nevolje.
No, naravno, kao i svaka dobra priča za djecu, i ova ima sretan završetak.
Uzbudljiva je i zabavna i zbog toga ju djeca  često traže i rado listaju proučavajući ilustracije koje su pune zanimljivih detalja.
Ilustracije su oslikane živim bojama i primjerene su djeci. Prate tekst te ga u jednom dijelu priče i pojašnjavaju. Djeca po prvom čitanju mogu pratiti slike i pogađati kakva je to “Zvjerka” izašla iz jame.
Riječi o kojima ćete možda morati porazgovarati s djecom i objasniti njihovo značenje su: riđa, kazan, ceri, držalo i strmoglavce.
Prije čitanja priče možete s djetetom pogledati naslovnicu knjige pa nek vam kaže što sve vidi na slici. Ta igra kod djeteta poboljšava moć koncentracije i pažnje što su izuzetno korisne vještine u školi.
Nakon čitanja možete s djetetom razgovarati o tome:
što mu se u priči najviše svidjelo?
da li mu je nešto bilo strašno?
da li su mačka, pas, žabac i ptica pravi prijatelji ove vještice?
kako možemo prepoznati prvog prijatelja?
što bi dijete učinilo da se nalazi u priči s vješticom i da doživi istu pustolovinu?
kako bi mi sami mogli biti bolji prijatelji drugima? (Razgovarajte o tome kako brinuti za druge)
Pitanja prilagodite svom djetetu s obzirom na njegova predhodna iskustva.
Uživajte u ovoj veseloj slikovnici!

Pokrovitelj rubrike: OPTIKE DAMIR | Za Vaš bolji pogled…

Očna optika Damir obiteljska je tvrtka koja na prvo mjesto stavlja interese svojih klijenta. Kao brend za cijelu obitelj podržava kvalitetnu i zdravu komunikaciju!

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!