ZLATNE RIJEČI DJETINJSTVA Mrav dobra srca

Mrav dobra srca

Napisao: Brane Crnčević

Ilustrirali: Aleksandar Marks i Pavao Štalter

 

Ovo je jedna od meni najdražih priča iz djetinjstva. I dalje jednako osjećam toplinu kojom odišu ilustracije.

Uz svu zbrku i gužvu koja vlada mravinjakom, sve ima svoj red i svoju svrhu, takva je struktura prirodna i za djecu.

Djeca se osjećaju sigurno u okruženju u kojem znaju unaprijed točan raspored. Vole znati kad je vrijeme za doručak, užinu, ručak, vrijeme za igru, vrijeme za popodnevni odmor, vrijeme za učenje…

Strukturiranim rasporedom u danu djeca postaju zadovoljnija, smirenija i suradljivija.

R.Dreikurs „Dnevne rutine su za djecu ono što su zidovi u kući, daju im granice i dimenziju života.“

Tako je i u ovom mravinjaku i kao u svakoj odgojno – obrazovnoj skupini, iako ima mnoštvo djece, svako pojedino dijete je važno.

Ovaj je mravac unio nemir i čuđenje svojim ponašanjem i kao i svaki drugi pravi prijatelji, svi su se mravi aktivirali kako bi pomogli tom jednom mravu da se bolje osjeća.

Prava priča o prijateljstvu – svi za jednog, jedan za sve.

Prije čitanja možete pitati dijete što zna o životu mrava. Njihov je život u savršenom redu i iako ih je mnogo u jednom mravinjaku, oni funkcioniraju kao jedan organizam.

 

 

Nakon čitanja možete razgovarati o prijateljstvu.

 

  • Što je to pravo prijateljstvo? Kako se može prepoznati pravog prijatelja?

 

  • Možete razgovarati o značenju uzrečice “U nevolji se poznaju prijatelji” – što bi to značilo i kako se to može primijeniti na ovu priču? Jesu li mravi pravi prijatelji jedni drugima?

 

  • Kako mi možemo biti bolji prijatelji drugima? Ukoliko smo mi bolji prijatelji, drugi će to prepoznati te će se i oni više truditi.

 

  • Kako razgovarati sa prijateljima? Kako im reći što nas muči i zašto je to važno?

 

Djeca ne znaju točno što je to pravo prijateljstvo i zbog toga se često događaju nesuglasice, a samo iz razloga jer ne znaju pravilno izreći svoje probleme. Podučite vaše dijete da je potrebno na lijepi način izraziti sve što ga muči te će tako moći, ne samo zadržati svoje prijatelje, već od njih stvoriti prava dugotrajna prijateljstva koja mogu potrajati cijeli život. A svi već znamo iz iskustva koliko nam znači imati pravog prijatelja koji nam može pomoći u nevolji i dijeliti s nama radost života.

 

Uživajte u čitanju!

 

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }