ZLATNE RIJEČI DJETINJSTVA Nepresušan vrč

Nepresušan vrč

Napisao: Velid Đekić

Ilustrirao: Ivan Mišković

„Pljus! Pljus!” Zapljusnut će vas ova uzbudljiva i tajnovita priča.

Legendu o nepresušnom vrču koji možemo vidjeti na Gradskom tornju na Korzu, pisac ove male detektivske pripovijesti, iskoristio je kako bi djeci približio dio povijesti grada Rijeke.

Povijest je ponekad suhoparna, ali u sebi skriva zanimljive priče koje vrijedi prepričavati. Ova priča ima povijesne elemente isprepletene pustolovnim pojedinostima te je dopadljiva, duhovita i prilagođena djeci.

„…Vid je s majkom išao na tržnicu i opet su zapljusnuti. Vidu je to bilo smiješno, mislio je kako je riječ o nekoj novoj igri, ali je majka bila ljuta.“

Legenda govori, da je u jednom trenutku naše povijesti, iz vrča, koji je sastavni dio grba grada Rijeke, po prolaznicima tekla voda. Zbog toga su taj vrč nazvali nepresušan vrč. On se još dan danas može pronaći na Gradskom tornju u samom centru grada.

Vrč koji se nalazio u tornju, potajno je odnesen iz grada i zakopan na tajnom mjestu. Kako je nepresušan, voda koja je nastavila teći iz njega, pretvorila se u rijeku po kojoj naš grad nosi ime.

Slikovnicu je ilustrirao već legendarni Ivan Mišković na čije su radove djeca navikla te ih već na prvi pogled mame svojim bojama i živošću.

„To je, dakle, to – pomisli policajac. Pa riješi problem jednim jedinim potezom. Stavi na otvor vrča – čep!“

Da li je to uistinu riješilo problem, morat ćete pročitati u priči…

Prije prvog čitanja:

Pitajte dijete da li prepoznaje što se nalazi na koricama slikovnice? Gdje se to nalazi? Da li je nešto zanimljivo primijetilo na Gradskom tornju?

Ukoliko niste do sada šetali Korzom – pitajte dijete što misli što bi to moglo biti? Igrajte se igre – tko će zamijetiti više detalja na slici.

Nakon čitanja možete razgovarati o najzanimljivijem dijelu priče, da li je moguća ta priča, koji su dijelovi stvarni, a koji izmišljeni…

Koristite vlastitu maštu i zaronite u povijest. Uživajte u njoj i prenesite entuzijazam na svoje dijete.

Pretplatite se i slušajte audio priče na YouTube kanalu “Zlatne riječi djetinjstva”.

Pokrovitelj rubrike: OPTIKE DAMIR | Za Vaš bolji pogled…

Očna optika Damir obiteljska je tvrtka koja na prvo mjesto stavlja interese svojih klijenta. Kao brend za cijelu obitelj podržava kvalitetnu i zdravu komunikaciju!

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!