ZLATNE RIJEČI DJETINJSTVA Pismo Djedu Mrazu

Pismo Djedu Mrazu
Ned Taylor

Jednog smo dana dječica i ja ušli u zgradu Pošte i odmah po ulasku, pažnju mi je privukla ova slikovnica. Ilustracije na koricama su me očarale. Bila sam ugodno iznenađena kad sam pročitala tekst i vidjela da slikovnica jednakom ljepotom dočarava božićnu čaroliju. Ova vrlo topla priča dijete uvodi u neke zanimljive životne stvari.

Jedna od njih je primjer pisanja pisma – struktura, glavni elementi, slijed, oblikovanje i razradba misli. Tijekom godine ne pišemo pisma te je djeci ta aktivnost jednako egzotična kao i primanje poklona Djeda Mraza na božićno jutro.

Osim toga, slikovnica na djeci primjeren način dočarava neke od ljudskih vrijednosti koje najviše obilježavaju božićnu atmosferu – briga za druge, sreća, opraštanje i darivanje od srca. Čitajući možemo shvatiti poantu darivanja – uživanje u poklonima, zahvalnost, sreća i ljubav. Svi sastojci pravog božićnog poklona.

Indirektno nam govori o snazi opraštanja. Djedica nije bio ljut na Miška što je uzeo pismo, shvatio je da to nije bilo namjerno te mu je na pozitivan način pružio priliku da ispravi grešku. Uči nas da je normalno griješiti i da postoje načini da ispravimo vlastite pogreške, a to je znanje djeci iznimno važno. I naravno, opisuje jednu od temeljnih životnih istina suživota s ljudima oko nas – dobro se dobrim vraća.

Nas je ova slikovnica u potpunosti osvojila i svake ju godine čitamo tjedan dana prije Božića. Ona je postala dio našeg Adventskog kalendara. Navečer je čitamo prije spavanja i sljedećeg dana pišemo pismo Djedici.

Ona nas potiče da promišljamo o vlastitim željama kao i o tuđim. Promišljamo o tome što nas uistinu usrećuje. Podsjeća nas i na to da je najveća vrijednost poklona ljubav koja je uložena u njega.

Nakon čitanja s djecom možete razgovarati o:

Sreći – Što bi to bila sreća? Kako nastaje sreća? Kako osjećamo sreću? Što nas usrećuje? Kako se mi osjećamo kad vidimo da je netko drugi sretan?

Opraštanju – Što je Djedica oprostio Mišku? Zašto mu je to oprostio? Zašto je dobro opraštati? Što dobivamo kad oprostimo nekome? Što dobiva onaj kojem je oprošteno?

Darivanju – Zašto Djedica dijeli darove djeci? Kako se osjećamo kada ujutro pronađemo darove ispod bora? Kako se osjećamo kad druge darujemo? Kako se osjećamo kad vidimo sreću na licu prijatelja kome smo poklonili nešto?

Čitajte s ljubavlju i uživajte u blagdanima!

Sretan Božić!

 

Pokrovitelj rubrike: OPTIKE DAMIR | Za Vaš bolji pogled…

Očna optika Damir obiteljska je tvrtka koja na prvo mjesto stavlja interese svojih klijenta. Kao brend za cijelu obitelj podržava kvalitetnu i zdravu komunikaciju!

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }