ERSTE AD

ZLATNE RIJEČI DJETINJSTVA Pismo iz Zelengrada

Pismo iz Zelengrada

Napisala: Nevenka Videk

Ilustrirala: Pika Vončina

 

Nevenka Videk kaže da…

“Radoznalu djecu stalno nešto zapitkuje i pita,

Veseleći se svakom djetetu koje knjige čita.

Voli i svako dijete koje u kazalište ide

Jer želi da sva djeca predstavu o Zelengradu vide

I da uvijek gdje god stignu, gdje god odu,

Paze i čuvaju prirodu!“

Nevenka Videk je ovom pričom uspjela zaokupiti misli i predškolske i školske djece. Djeca imaju prirodnu potrebu brinuti se za druga bića oko sebe i dok se ta njihova potreba najčešće jača u brizi za obitelj, prijatelje i ponekog kućnog ljubimca, rijetko se usmjerava ka brizi za biljke u njihovom okruženju. Spisateljica je uspjela ovom pričom razbuktati tu potrebu kod djece te je zasluženo ova slikovnica postala dio obavezne lektire u osnovnoj školi.

U današnje je vrijeme sve važnija briga o okolišu. Svjesni smo da je zagađenje prirode već promijenilo lice Zemlje. S obzirom da smo i mi dio prirode, sve promjene u njoj djeluju i na nas – psihički i fizički.

Zbog toga je ovo tema o kojoj se ne bi trebalo govoriti samo na Dan planeta Zemlje već bi to trebao postati sastavni dio naših života. Mi kao pojedinci ne možemo puno učiniti, no kad bi svatko od nas napravio jedan korak ka zdravijem okolišu, promjena bi bila značajna i upravo zbog toga bi svatko dijete trebalo čuti ovu priču i nastaviti pričati svoju. Svako bi dijete moglo napisati svoje pismo, svoj neki prijedlog kako sačuvati prirodu kako bi svi uživali u dobrobitima koje nam ona pruža.

Dječja je mašta bez granica, možemo samo pretpostaviti do kakvih bi sve sjajnih ideja djeca došla maštajući o tome kako bi mogli pridonijeti očuvanju prirode.

Slikovnicu je ilustrirala poznata likovna akademska umjetnica koju krase već mnoge nagrade. Djeca uživaju u njezinim ilustracijama i ako bolje obratite pozornost, uočiti ćete mnoge detalje, na prvi pogled oku nevidljive. Listajući slikovnicu s djetetom se možete igrati igru „Hajde pronađi…“ Djeca će rado tražiti ptice, kolače, cvijeće, kamenčiće, zvijezde, pužiće, pčelice, mrave i sve ostale skrivene sitnice.

Svakako sa djetetom nakon čitanja možete nacrtati ili napisati pismo. Možda se taj trenutak nećete moći sjetiti nekog onečišćenja prirode, no sigurno ćete ga bolje uočiti u budućnosti nakon slušanja ove priče.

Djeca imaju mogućnost osjetiti probleme koji se javljaju u prirodi na jedan drugačiji način. Cilj nam je što veći broj djece senzibilizirati za te probleme u našoj zajednici zbog toga što živimo u jednoj od najljepših zemalja na svijetu i tu njezinu prirodnu ljepotu treba očuvati, a tko su najbolji čuvari prirode?

Pogodili ste! Djeca.

 

„Svakog dana sve više i više

Za djecu piše i piše

I svima čudesnu poruku šalje:

Bez ljubavi kao ni sunca, djeco,

U život ne krećite dalje!“

Nevenka Videk

 

Pretplatite se i slušajte audio priče na YouTube kanalu “Zlatne riječi djetinjstva”.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }