ZLATNE RIJEČI DJETINJSTVA Riba duginih boja

Riba duginih boja

Napisao i ilustrirao: Marcus Pfister

Ova je priča već postala klasik. Dokaz tome su i mnoge nagrade koje je osvojila diljem svijeta.

Djeca je jednostavno obožavaju. Svake je godine čitamo baš u ovo doba kada nam Sunce počne sve više pružati svoje tople zrake i more postane primamljivije. To nas uljuljano more zove svojom ljepotom i obećanjem da će nas opustiti i ublažiti sve naše brige.

Baš to je vrijeme da se prisjetimo ove predivne ribice – Ribice Srebrice.

Djeca vole ovu slikovnicu ne samo zbog snažne poruke prijateljstva koju nosi već i zbog samih ilustracija.
Vole ih proučavati i promatrati riblje srebrne ljuskice koje se veselo blistaju na suncu.

Ova je poruka za njih iznimno važna. Cijelo im se djetinjstvo vrti oko prijatelja te su jako radoznali po pitanju svega što tu temu dotiče. Priča je posebno zanimljiva djeci koja kod kuće nemaju braću i sestre te nemaju priliku u svakodnevnim situacijama naučiti kako dijeliti s drugima i zbog čega je to važno.

“…pokloni svakoj ribi po jednu svoju ljusku. Tada više nećeš biti najljepša riba u oceanu, ali bit ćeš opet sretna.”

Vaše dijete naravno neće pokloniti sve svoje igračke, ali ih može podijeliti s prijateljima. Više će ga cijeniti, voljeti i biti mu bolji prijatelji. Može se reći da prvo mi moramo biti dobri prijatelji drugima kako bi pronašli jednako vrijedne prijatelje jer oni postoje u našem društvu, samo ih moramo otkriti.

Ova se priča dotiče i jednog zanimljivog fenomena koji se pojavio u našem društvu. Zahvatio je veliki dio mladih ljudi, a to je procjenjivanje drugih prema izgledu. Naravno da je prvi dojam najvažniji i da njime stvaramo nova poznanstva, a kasnije i prijateljstva, ali definitivno nije najvažnija stvar kod druge osobe.

Društvene mreže dodatno potiču djecu da paze na svoj izgled te se zbog toga procjenjuju na osnovu lajkova koje dobivaju od nepoznatih ljudi. Ranim spoznavanjem kvalitetnih ljudskih vrijednosti, jačate djetetu samopouzdanje i samopoštovanje te ga na taj način i štitite od negativnih utjecaja na koje može naići u životu.

“Pa, ja sam ipak lijepa! Zašto me nitko ne voli?” potužila se morskoj zvijezdi jednoga dana ribica Srebrica.

Nije nužno biti lijep da bi imao prijatelje i da te drugi vole. Svi smo mi vrijedni ljubavi samim svojim postojanjem.

Lijepo je dijeliti s drugima vlastite spoznaje, doživljaje i sreću. Ova slikovnica otvara vrata ka toj spoznaji.

Riječi koje ćete morati detaljnije objasniti djetetu su: krljušti, tašta, obazirati se, nijemo, oholo, umišljena, koraljni greben, tinta, grgotati, uzduž i poprijeko.

Prije čitanja pitajte dijete zna li što pojedina riječ znači. To će olakšati čitanje te ga nećete trebati prekidati radi objašnjavanja.

Pitajte dijete je li već čulo tu priču. Ukoliko nije, zamolite ga da vam ispriča što misli o Ribi duginih boja. Može li tako lijepa riba imati ikakve probleme u svom životu?

Nakon čitanja pitajte vaše dijete što misli o Ribici Srebrici? Je li lijepo ponašala prema drugima? Kako se osjećala kad se nitko nije želio družiti s njom? Na koji način možemo nekome lijepo reći da se ne želimo družiti s njime? Što je Ribica dobila kad je popustila i poslušala savjet Osmokrake? Je li to bio dobar savjet za ribicu?

Čitajte djeci i uživajte u čitanju!

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!