ZLATNE RIJEČI DJETINJSTVA Snjeguljica i ljutiti patuljak

Snjeguljica i ljutiti patuljak

Napisao: Steve Smallman

Ilustrirao: Neil Price

 

Ljutnja nas često iznenadi. Kad vidimo da se netko naljutio, obično to ne očekujemo, pogotovo kad su djeca u pitanju. U takvoj situaciji ne znamo što činiti.

Prvo nam kroz um prolaze misli o tome zašto je došlo do toga i dok mi promišljamo o razlozima i opravdanjima, osoba ili dijete koje iskazuje ljutnju, još više pojačava tenzije.

U takvim nam je trenucima potreban mir kako bi došli do rješenja te situacije, no nismo to u mogućnosti provesti zbog goleme količine osjećaja koji preplavljuju sve upletene u razgovor.

U takvim trenucima želimo da to odmah stane i kad su djeca u pitanju, posežemo za kaznom, ucjenom ili još burnijom ljutnjom kojoj je cilj stišati dijete koje stoji ispred nas.

Ono što nam je najvažnije činiti u tom trenutku je umiriti sugovornika kako bi se njegov ton stišao s ciljem mirnog razgovora kojim bi se riješio problem.

Djeca burno reagiraju i teško se kontroliraju i baš u tome leži najveća vrijednost ove slikovnice.

Na djeci primjeren način, priča ukazuje na jednu od mogućnosti kako se osloboditi ljutnje.

Svi se mi ponekad naljutimo i to je u redu, no kad jednom steknemo vještinu kojom uspijevamo na pozitivan način razriješiti te teške trenutke onda se osjećamo puno bolje i sretnije. Shvatimo da su to samo prolazni osjećaji koji štete nama i ljudima oko nas ukoliko im se prepustimo, a kad smireno sagledamo problem, puno brže dolazimo do rješenja.

Priča je pisana na jedan humorističan način, velikim štampanim slovima te je jednostavna i izazovna za čitanje i početnicima.

Ilustracije su prepune toplih boja i prate priču tako da je to dodatni poticaj za male čitače.

Na kraju se knjige roditeljima i svima onima koji čitaju priče djeci, nude rješenja kako i o čemu s djecom razgovarati nakon čitanja.

Tako vam se predlaže da sa djetetom porazgovarate o razlikama između klasične bajke „Snjeguljica i sedam patuljaka“ i priče koju ste upravo čitali.

Možete s djecom razgovarati o tome što je to ljutnja, da li su ju do sada osjetili i zašto?

Da li je u redu ponašati se kao Ljutko u priči? Da li je u redu vikati i razbijati?

Pitajte ih da li su upamtili savjet koji je Snjeguljica dala Ljutku i da li bi mogli neke od tih savjeta iskoristiti kad se oni naljute?

Da li postoji neki drugi način na koji bi mogli primiriti ljutnju?

Pričajte o važnosti izražavanja emocija. Izrazito je važno izraziti sve svoje emocije, no važno je izraziti ih na primjeren način.

Ljutko je ostao miran kad je razgovarao sa kraljicom iako je ona djelovala zastrašujuće. To je moment u kojem djeca mogu vidjeti da se i usprkos strahu i ljutnji, problem može riješiti mirnim razgovorom.

To je vještina iznimno vrijedna za djecu. Savladaju li ju u djetinjstvu, lakši će biti suživot i djeci i svima koji ih okružuju.

Uživajte u čitanju!

Ako vam se svidio ovaj članak, ne zaboravite lajkati, pratiti i dijeliti!

Slijedite me na društvenim mrežama:

Instagram

Pinterest

Facebook

YouTube

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }