ZLATNE RIJEČI DJETINJSTVA Sretno srce

Sretno srce

Napisala: Nina Vađić

Ilustrirala: Ana Kadioć

Ova priča je jedna od onih koje svijetle u mraku. Nježna, topla i grije dječja srca. Savršena je za uspavljivanje i za “omekšavanje” teških emocija. Srce traži svog vlasnika i pritom svakom koga sretne pokazuje što bi to bila ljubav i na koji se način može izražavati.

Djeca se tijekom odrastanja susreću sa emocijama koje su za njih toliko snažne da ih ne mogu umiriti, jednostavno ih preplave. Takve ih emocije često natjeraju na plač ili ljutnju, a na nama je da ih naučimo na koji način se mogu nositi s njima i pretvoriti ih u nešto pozitivno. Na taj način nisu povrijeđeni ni oni, ni drugi oko njih.

Ova im priča na jedan jednostavan i nježan način ukazuje kako bi se to mogli postići.

“Kad se naljutiš, potraži me i ja ću te odljutiti.

Kad se rastužiš, potraži me i ja ću te razveseliti.

Kad si tvrdoglava, pozovi me i ja ću ti pokloniti osmijeh.” kaže srce djevojčici.

Rječnik kojim je pisana ova priča asocijativno djeluje na um slušača. Rečenice su pozitivno oblikovane te odmah utječu na osjećaje onoga koji sluša priču.

Takvom pozitivnom komunikacijom se smanjuje otpor u govoru i ponašanju osobe te su i emocije koje izražava dijete pozitivne i suradljive.

Djeca mogu naučiti kako zadržati dobro emocionalno stanje te time rijeđe ulaze u konflikte.

Prije čitanja priče, upitajte dijete što misli odakle dolaze svi njegovi osjećaji. Pitajte ga koje sve osjećaje može nabrojati i u kojim ih je situacijama osjetilo. Da li je osjetilo da srce ponekad kuca brže i jače, a ponekad nježnije i tiše. Zašto bi to bilo?

Na kraju priče, pustite dijete u tišini njegovih misli kako bi moglo “preraditi” priču u svojoj unutrašnjosti i miru vlastitih misli. Ako dijete bude željelo nešto prokomentirati, samo će vam to reći.

Uživajte u ovoj nježnoj priči.

Pretplatite se i slušajte audio priče na YouTube kanalu “Zlatne riječi djetinjstva”.

Pokrovitelj rubrike: OPTIKE DAMIR | Za Vaš bolji pogled…

Očna optika Damir obiteljska je tvrtka koja na prvo mjesto stavlja interese svojih klijenta. Kao brend za cijelu obitelj podržava kvalitetnu i zdravu komunikaciju!

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!