ZLATNE RIJEČI DJETINJSTVA Tko je dobar, a tko ne, Crvenkapice?

Tko je dobar, a tko ne, Crvenkapice?

Napisao: Steve Smallman

Ilustrirao: Neil Price

 

Ova priča počinje kao svaka druga bajka…

“Jednom davno živjela je djevojčica Crvenkapica.”

No nastavak priče ide u potpuno drugom smjeru.

Svi osjećamo da su se vremena promijenila i mi smo, kao roditelji, postali oprezniji.

Ja sam živjela u dobu kad sam mogla sama otići kući iz vrtića, prošetati ulicom koju su okruživala stabla, otključati sama kuću, napraviti nekoliko kućanskih poslova i pričekati mamu da dođe s posla. Ništa od toga nije bilo zastrašujuće ni opasno. Po cesti nisu jurili automobili, a ljudi u okolici su u to vrijeme kod kuće radili u vrtu ili pripremali topli obrok. Danas je teško povjerovati da bi to mogla biti istina.

Svi smo aktivni na društvenim mrežama i ono što čitamo i vidimo, uglavnom ne ispunjava nadom i povjerenjem. Ti se naši strahovi odražavaju na djecu, nesvjesno ih dijelimo s njima.

Djeca su također izložena svim tim sadržajima, direktno ili indirektno, preko nas roditelja ili vršnjaka, mogućnosti su raznolike i ne možemo ih sve kontrolirati. Djeci je naravno teško prepoznati „tko je dobar, a tko ne“ jer su namjere onih ne tako dobrih, dobro skrivene. Uz to, kao što svi znamo, odjeća ne čini čovjeka, i mi odrasli neki put pogriješimo u procjeni osobe samo zbog onog izrazito važnog prvog dojma kojeg je kasnije teško promijeniti.

I što sad? Kako riješiti te zavrzlame kojima ne vidimo ni početka ni konca?

Ono što sam iz iskustva u radu s djecom shvatila je to da djecu trebamo naučiti odgovornosti. Moramo ih naučiti da razmišljaju „svojom glavom“ jer što su stariji, to su samostalniji i zbog toga nemaju toliko potrebe za našim utjecajem, potporom i znanjem. Ono što im tada najviše koristi su logika, kritičko i divergentno razmišljanje kao i samopoštovanje i samopouzdanje.

Ova slikovnica je početak u kojem može započeti djetetovo preispitivanje odnosa među ljudima i njihovoj osobnoj poziciji u društvu. Može pobuditi znatiželju u daljnje istraživanje koje im kasnije pomaže u životu. S ovim se pitanjima svi susrećemo prije ili poslije.

Prije prvog čitanja možete djetetu pokazati naslovnicu slikovnice i pitati ga što misli o tome. Da li zna priču o Crvenkapici i da li zna kako priča završava?

Uputite ga da je ovo jedna neobična priča o Crvenkapici koja ima neobičan završetak. Možete dijete pitati da li ima neku ideju kako bi još mogla završiti priča o Crvenkapici. Na taj način kod djeteta potičete kreativnost.

Po završetku čitanja pitajte dijete što misli o ovom kraju priče.

Uputite dijete da je neznanac svaka osoba koju prvi put vide, neovisno o tome radi li se o muškarcu ili ženi, mlađoj ili starijoj osobi.

Nakon čitanja dajte djetetu vremena da se „slegne“ tekst, da procesuira informacije koje je dobilo i da samo dođe do pitanja koja će vam postaviti. Možda ne taj dan, ali ako je imalo ikakvih nesigurnosti o neznancima prije čitanja, pitanje će sigurno stići. Ako nema pitanja, ova će mu neobična priča ostati u sjećanju te će to znanje moći upotrijebiti u ključnom trenutku.

Priča je pisana velikim tiskanim slovima tako da ju djeca koja imaju interes za abecedu već mogu samostalno čitati.

Ova knjiga na kraju ima naputak za čitatelja o čemu razgovarati s djetetom nakon čitanja te vam i to može biti inspiracija za razgovor:

Zašto je mama savjetovala Crvenkapicu da ne razgovara sa strancima?

Što je Crvenkapica napravila kad je srela vuka? A što kad je srela zeca?

Možemo li znati kakav je netko samo na temelju izgleda?

 

 

Pokrovitelj rubrike: OPTIKE DAMIR | Za Vaš bolji pogled…

Očna optika Damir obiteljska je tvrtka koja na prvo mjesto stavlja interese svojih klijenta. Kao brend za cijelu obitelj podržava kvalitetnu i zdravu komunikaciju!

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!