ZLATNE RIJEČI DJETINJSTVA Uspavanka za lopoč

Uspavanka za lopoč
Napisala: Sunčana Škrinjarić
Ima mnoštvo priča koje nikad nisu pretvorene u slikovnice, a vrijedne su pripovijedanja.
“Uspavanka za lopoč” jedna je od njih. Priča je izdana u zbirci “Priče za najmlađe” Mira Peteh, Marija Duš i u zbirci “Svaštara” Sunčane Škrinjarić.
Ovo je jedna od onih idealnih priča za uspavljivanje, u kojima još tijekom čitanja djeca počinju lagano tonuti u san.
Lopoč se poput djeteta čudio ljepoti prirode oko njega. Neumorno je uživao i  živio punim plućima. No, nakon igre i uživanja, potrebno je umiriti se i odmoriti što je također zajedničko lopoču i djeci.
Koliko sam puta vidjela da dijete odbija zaspati, iako mu se oči sklapaju od umora, i to samo zato jer je željno novih iskustava i doživljaja. Osjećaju se kao da će propustiti najzanimljivije životne situacije ukoliko zaspu.
Kao što se događa i bilo kome drugome, lopoč je na kraju bio premoren od nespavanja i san mu više nije mogao doći na oči.
Djecu je često teško uvjeriti da je san zdrav za njih. Mnoštvo sam razgovora vodila s djecom na tu temu – dokazano je da rastu dok spavaju, bolje razmišljaju, igraju se bez nervoze, lakše se penju, trče i skaču… No, neku djecu ni to ne može uvjeriti, oni moraju provjeriti teoriju iz vlastitog iskustva. Ipak, kad jednom shvate da se bolje osjećaju kad se dobro naspavaju, više nema nagovaranja i uvjeravanja. Sami legnu, zatvore oči i ubrzo tonu u san.
Na kraju priče, spisateljica nam odaje jednu tajnu skrivenu našem oku.
Lahor je svojom nježnošću uspavao lopoča te je, iako nevidljiv, postao najvažniji svima koji žive u blizini jezerceta. Promišljanjem o njemu, postajemo svjesni onih najvažnijih stvari u životu, nama nevidljivim – ljubav, sigurnost, povjerenje, iskrenost, poštovanje, razumijevanje…
To su one pokretačke sile života potrebne svakom djetetu i njegovim roditeljima.
Uživajte u čitanju i slušanju ove predivne i nježne priče.
Ako vam se svidio ovaj članak, ne zaboravite lajkati, pratiti i dijeliti!
Pretplatite se na YouTube kanal Zlatne riječi djetinjstva i uživajte u mnoštvu kvalitetnih priča za najmlađe.
Link za audio priču

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }