ZLATNE RIJEČI DJETINJSTVA Vjeverice i optimizam

Vjeverice i optimizam
Jose Moran i Ulises Wensell

Ova nas slikovnica prekrasnim ilustracijama uvodi u ciklus izmjena godišnjih doba u prirodi. No najveća vrijednost ove slikovnice rekla bih da se krije u djetetovoj mogućnosti uspostave unutarnjeg odnosa s vlastitim emocijama nakon čitanja.

Kažu da djeca imaju stav optimizma i pesimizma po rođenju. Moje je djetešce jako oprezno i često se boji novih i nepredvidivih situacija. Koliko god se ja trudila biti optimistična, moje djetešce gotovo u svakoj situaciji očekuje da će se nešto loše dogoditi.

Sigurno će doći auto kad bude prelazilo preko ceste. Sigurno će zakasniti u školu iako se na vrijeme probudilo. Sigurno će zapeti o kamen i pasti kad krenemo hodati šumskim putem.

Često se nađem u prilici da moram objašnjavati da su to samo njegove misli i da se to ne mora ostvariti. Slikovnica “Vjeverica i optimizam” je upravo za takvu djecu. Likovi u slikovnici su dvije vjeverice od kojih je jedna optimistična, a druga pesimistična. Kao što djeca najbolje uče iz primjera drugih, tako je pesimistična vjeverica naučila što je to optimizam uz svoju prijateljicu.

Osim toga, sam tekst skriva odgovor na pitanje koje će dijete postaviti kad pročitate naslov – “Što je to optimizam?” kako je i bilo kad sam prvi put djeci čitala ovu slikovnicu. Objasnila sam da će odgovor na to pitanje saznati na kraju priče i to je bio poticaj za razgovor nakon čitanja. U slikovnici nema jasnog objašnjenja pojma, no tijekom razgovora dijete može shvatiti što to predstavlja.

Neke je pojmove teško djeci objasniti i optimizam je jedan od tih pojmova. Zbog toga je dobro da sami pročitate tekst prije nego ga pročitate djetetu. To će vam olakšati objašnjavanje i uživljavanje u likove tijekom čitanja. Slikovnica, na djeci prikladan način, približava taj osjećaj koji nam je svima potreban kako bi rasli i razvijali se kao zdrave osobe.

Mlađoj ćete djeci morati objasniti pojmove kao što su “oličenje vještine”, “salto”, “pirueta” i “namirnice”. Nepoznate je pojmove najbolje objasniti prije čitanja tako da ne morate zastajkivati i gubiti nit priče. Poželjno je držati djetetovu koncentraciju od početka do kraja, jer ovisno o djetetovoj razini razvoja, neka je djeca mogu izgubiti ukoliko prekidate čitanje.

Pitanja koja na kraju postavljam djeci kako bih provjerila koliko su pratila priču su otvorenog tipa. To su pitanja koja djecu potiču na promišljanje o pročitanom.

Koja je razlika između vjeverica? Što govori jedna vjeverica, a što druga?

Kako se je osjećala Lina, a kako Viki?

Uvijek pustite djetetu vremena da promisli o tekstu kojeg ste čitali.

Njegovo će se možda mišljenje razlikovati od očekivanog, ali nemojte mu reći da je u krivu. Složite se s njim i objasnite mu da za svaki problem ima više rješenja te su možda i vaš i djetetov zaključak ispravni.

Optimizam je osjećaj da ćeš uspjeti usprkos svim nedaćama u koje upadaš, zaključili smo na kraju.

“Ma znaš da imaš pravo! Život je lijep!”

Zadatak nakon čitanja:

  • Pitajte dijete je li shvatilo što je to optimizam?
  • Koje ponašanje vjeverice pokazuje da je optimistična?
  • Zašto je dobro biti optimističan?
  • Može li se sjetiti neke situacije u kojoj je ono bilo optimistično?
  • Je li kod nekog prijatelja ili prijateljice primijetilo takvo ponašanje?
  • Navedite neku situaciju u kojoj dijete možda nije bilo optimistično, pitajte ga da razmisli kako je moglo bolje odreagirati? Neka navede koji bi bio optimističan način rješavanja situacije (npr. ako je palo i pomislilo da će uvijek tako padati ili ako je u nečemu pogriješilo pa smatra da je to nešto u čemu uvijek griješi…)

Nije nužno postaviti sva ova pitanja. Prilagodite ih s obzirom na razinu djetetova razvoja. Možete ih pojednostaviti ili proširiti. Sve ovisi koliko duboko želite s djetetom ući u raspravu. Neki put je u redu završiti razgovor bez zaključka, dijete je tada u stanju samo promišljati o pročitanoj temi te vas nakon nekoliko dana može iznenaditi sa zaključcima.

Uživajte u čitanju!

Pokrovitelj rubrike: OPTIKE DAMIR | Za Vaš bolji pogled…

Očna optika Damir obiteljska je tvrtka koja na prvo mjesto stavlja interese svojih klijenta. Kao brend za cijelu obitelj podržava kvalitetnu i zdravu komunikaciju!

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!