ERSTE AD

ZLATNE RIJEČI DJETINJSTVA Vjeverice svađalice

Naslov: Vjeverice svađalice

Napisala: Rachel Bright
Ilustrirao: Jim Field

Jeste li kad zapeli u svađi između brata i sestre? Ako jeste, onda znate koliko te svađe mogu biti žustre i nepopustljive. Oboje su sigurni da su u pravu čak i kad im s razumijevanjem objasnite zbog čega je važno da se smire i da na lijepi način riješe razmiricu, ni tada ne prestaju sijevati munjama jedan prema drugome. To je prirodno djeci kao i ovim dvjema Vjevericama svađalicama.

„…svaki je od njih uvjeren bio da upravo njemu pobjeda treba…“

Kao što se u svakodnevnom životu događa da zbog svađe upadamo u nevolje, tako je i u ovoj uzbudljivoj priči svađa naše junake dovela gotovo do pogibelji.

Polako pojačavajući intenzitet, priča djecu vodi do kraja gdje ih onda nagrađuje veseljem i spoznajom o vrijednosti pravog prijateljstva.

Priča je “višeslojna” jer se u njoj isprepliću različite i izuzetno važne životne situacije i osjećaji.

Osim onih pozitivnih osjećaja, nižu se i oni teški te se na jedan djeci primjeren način govori o nedostacima pohlepe, sebičnosti, neodgovornosti, loše organiziranosti i tvrdoglavosti.

Dijete će svakim novim slušanjem priče upiti jednu od tih važnih životnih mudrosti i podsvjesno jačati svoje samopoštovanje i svoju osobnost.

Ovo je jedna od onih priča za koju će vas djeca tražiti da ih ponovno čitate. Priča je pisana u stihovima tako da ju djeca brzo upijaju i uživaju u njoj. Imate li kod kuće dvije male svađalice, ovo je prava priča za njih.

Ilustracije su jednako uzbudljive kao i sam tekst. Slikovnica ih je prepuna, a vaše će dijete uživati u zapažanju svih detalja na njima. Šumski je svijet prikazan na prekrasan i topao način te djeca mogu naučiti ponešto o životinjama koje u šumi obitavaju i na koji način žive.

Ilustracije možete pretvoriti u igru pogađanja „Prepoznaj životinju“, a kasnije tu igru proširiti u mini istraživanje po literaturi i internetu kako biste saznali još pokoju zanimljivost o životinji koju dijete nije znalo prepoznati. Ako i znate odgovor na sva ta pitanja, nemojte ih odmah reći djetetu, neka dijete osjeti uzbuđenje u istraživanju i uspjeh u samostalnom pronalasku odgovora.

Nakon čitanja priče, dijete će najvjerojatnije imati mnoštvo pitanja za vas, no i ako to nije slučaj, možete popričati o ponašanju vjeverica. Da li je vaše dijete primijetilo takvo ponašanje kod nekog u svojoj okolini? Da li se je ono ponekad tako osjećalo? Da li se je kad posvađalo sa bratom/sestrom/prijateljem?

Što bi to bila pohlepa? Što su vjeverice trebale učiniti kako bi izbjegle svađu? Kako bi vaše dijete riješilo takav problem sa svojim prijateljem?

Iz razgovora možete otkriti emocionalnu zrelost vašeg djeteta i koje dijelove njegove osobnosti možete jačati kako bi postalo kompetentnije u rješavanju vlastitih konfliktnih situacija. Vi nećete uvijek biti u mogućnosti pomoći svom djetetu stoga je iznimno važno da ga naučite da ono samostalno rješava svoje probleme. Ta je vještina od iznimne vrijednosti za djecu.

Pretplatite se i slušajte audio priče na YouTube kanalu Zlatne riječi djetinjstva i uživajte u čitanju i slušanju ovih prekrasnih priča!

Link za audio priču…

 

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }