ZLATNE RIJEČI DJETINJSTVA Vuk koji je htio biti druge boje

Vuk koji je htio biti druge boje

Svi smo mi u nekom trenutku svog života poželjeli biti drugačiji. U tim se trenucima najčešće ugledavamo na neke poznate pjevače ili neke druge poznate ličnosti pokušavajući se odijevati kao oni ili hodati kao oni.

Kod onih najmlađih, to se najčešće događa prilikom odlaska u školu. Tada im vršnjaci postaju još važniji pa imitiraju jedni druge pokušavajući “biti bolji”.

Uz to se u tom razdoblju javlja jedna vrsta nesigurnosti jer je u vrtiću program usmjeren ka jačanju onih životnih vještina kod djece kao što su: Ponašanje u društvu, samostalnost, kulturno ophođenje, kreativnost, sloboda izražavanja na različite načine i slično.
Te se vještine vrednuju na jedan specifičan način potičući dijete da se osjeća uspješno u svojoj individualnosti.

Po polasku u školu, kod djece se vrednuje pamćenje i znanje te djeca, koja su do tada stekla samopouzdanje, odjednom ga gube jer shvaćaju ograničenja svojih spoznaja.
Tada se okreću “idolima” želeći biti kao oni.

Ovo nije priča o bojama već o potrazi samoga sebe. Jednako kao i kad proputujete polovicom svijeta i shvatite da je kod kuće najljepše, tako se dogodilo i ovom Vuku. Kad je isprobao sve boje koje je želio, shvatio je da je ona prirodna najljepša od svih.

Ova nam priča nikako ne poručuje da treba isključiti potrebu za potragom u životu, ali svakako osvještava da cijenimo to što imamo.

Sa onim najmlađima, fokus naravno možete staviti na boje kojima se Vuk igra.
Razgovarajte o bojama koje se spominju.
Kako se Vuk njima igra? Kako se mi možemo igrati bojama?

Boje uvijek djeluju na naše osjećaje pa tako na primjer zelena boja umiruje, žuta pobuđuje naš um, a crvena ubrzava i razbuđuje.
Razgovarajte s djetetom kako se ono osjeća u vezi pojedine boje? Sretno? Tužno? Zabrinuto? Znatiželjno? Uzbuđeno?

Kako se mi sve možemo igrati bojama? U odijevanju? U slikanju? U kuhanju? U prostoru?

Igrajte igru “Ja vidim crvenu boju”
Nakon što kažete koju boju vidite, dijete vam navodi što sve u prostoru oko sebe može zapaziti da je obojeno crvenom bojom.
To je igra koju možete igrati bilo gdje. Boju naravno mijenjate, a vaše će dijete usavršavati vještinu uočavanja detalja i koncentraciju.

Boje zaista nude mnoštvo mogućnosti, a samo je vaša mašta i kreativnost granica.

Uživajte u ovoj prekrasnoj priči!
Čitajte, slikajte, stvarajte… Potaknite svoje dijete da samostalno promišlja o bojama.

Napisala: Orianne Lallemand
Ilustrirala: Eleonore Thuillier

 

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }