ZLATNE RIJEČI DJETINJSTVA Vuk koji je ovladao svojim osjećajima

Vuk koji je ovladao svojim osjećajima 

Napisala: Orianne Lallemand

Ilustrirala: Eleonore Thuillier

Serija slikovnica o ovom Vuku već je dobro poznata velikom broju djece, no ova se priča ističe zbog toga što Vuk ima velikih problema sa obuzdavanjem osjećaja kao i većina djece. Ne mislim pritom da je to nešto što bi nas trebalo zabrinuti, burne emocije u djetinjstvu su uobičajena i prirodna stvar. Djeca tek upoznaju svijet oko sebe i on je za njih vrlo uzbudljiv pa se tako i njihove emocije mijenjaju u skladu s njihovim doživljajima. To nam neki put teško pada jer im se emocije izmjenjuju baš kao i ovom Vuku „sto na sat“.

Kao što je nama ponekad teško nositi se s njihovim burnim emocijama, jednako je teško i djeci. Uočavaju da učestala izmjena emocijalnih stanja nije dobra za njih, a tako ni za druge. No to je jače od njih, jednostavno si ne mogu pomoći.

Ono što im olakšava u savladavanju vlastitih emocija jest njihovo prepoznavanje. Ova nam slikovnica olakšava tu zadaću.

U vrtićima odgojitelji često djecu uče upravo tome – kako prepoznati vlastite i tuđe emocije. Zbog tog edukativnog svojstva, ova slikovnica ima dodatnu vrijednost jer obuhvaća veliki dio njihovog spektra.

Tjekom slušanja priče, djeca mogu uočiti kontekst u kojem nastaju pojedine emocije i na kraju na koji ih je način moguće obuzdati. U ovoj uzbudljivoj priči javljaju se: veselje, ljutnja, ljubomora, tuga, uzbuđenje, zabrinutost, strah, ponos, ljubav, bijes, žalost, posramljenost, smirenost…

Ilustracije prate priču i zorno prikazuju doživljaje i emocije ovog Vuka.

Sadržaj obuhvaća još jedan vrlo važan aspekt života naše djece, a to je prijateljstvo. U svakoj nevolji u kojoj se Vuk nađe, tu je i neki njegov prijatelj spreman da mu pruži ruku i pomogne. Prijatelji su njegova najveća podrška u dobru i u zlu.

„Što je, tu je. Sada treba ispraviti glupost.“ rekla mu je gospođica Jeti, jedna od njegovih najboljih prijateljica, nakon što ga je obuzeo bijes te je prijateljima izrekao neke ružne riječi.

Na kraju Vuk uspjeva! Isprobao je sve savjete prijatelja, bio je ustrajan i uspjeh nije mogao izostati. Vlastitim trudom, savladao je svoje uzburkane emocije i proslavio svoj uspjeh s prijateljima.

Prije čitanja priče možete s djetetom porazgovarati o tome koje sve osjećaje poznaju i da li bi ih znali prepoznati na nečijem licu. Možete odigrati i igru pantomime glumeći pojedine osjećaje dok vaše dijete pokušava pogoditi.

 

 

Na kraju dajte zadatak djetetu da ono pokuša odglumiti osjećaj iz priče koji ga je najviše dojmio. Djeca uživaju u glumi i imitativnim igrama tako da priču možete iskoristiti kao početak neke šaljive priče koju ćete izmisliti sa svojim djetetom. Pokušajte odglumiti neki osjećaj i do kraja priče pretvoriti ga u njegovu suprotnost (sreća – tuga, bijes – smirenost, uzbuđenje – ljutnja…).

Porazgovarajte o tome što se sve može postići vlastitim trudom i kako bi i mi mogli biti ponosni na sebe nakon takvih naših uspjeha. Koji bi to mogli biti uspjesi na koje bi mogli biti ponosni?

Budite kreativni i uživajte u čitanju i slušanju ove zabavne priče!

 

Pokrovitelj rubrike: OPTIKE DAMIR | Za Vaš bolji pogled…

Očna optika Damir obiteljska je tvrtka koja na prvo mjesto stavlja interese svojih klijenta. Kao brend za cijelu obitelj podržava kvalitetnu i zdravu komunikaciju!

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!