ZLATNE RIJEČI DJETINJSTVA Vuk koji nije volio čitati

Vuk koji nije volio čitati

Napisala : Orianne Lallemand

Ilustrirala : Eleonore Thuillier

 

Svi smo mi imali fazu u životu u kojoj nismo bili od volje za čitanjem knjiga.

Moja je faza trajala sve dok nisam pročitala fantastičnu priču Jože Horvata „Waitapu“. Ta me knjiga toliko oduševila da mi nakon toga nije bilo problem pročitati ni knjigu od 500 stranica.

Jednostavno nam se u glavi mora dogodili „klik“ i onda sve krene.

Vuk nije volio čitati, on je gutao knjige zato što je obožavao okus papira, a pustolovine je radije doživljavao u stvarnosti nego da čita o njima.

Prijatelji su ga htjeli potaknuti na čitanje, znajući sve o čaroliji koja se u knjigama skriva, tako da su mu poklonili knjigu koja je naposljetku sve promijenila u njegovom životu.

Knjigu koja je bila toliko bogata pustolovinama da ju na kraju nije mogao prestati čitati.

Dok čitate s vašim djetetom možete pogađati iz kojih priča su likovi koji se javljaju na stranicama ove uzbudljive priče: Roda i lisica; Zec i kornjača; Gavran i lisica; Mowgli i Crna pantera; Petar Pan i kapetan Kuka; Pinokio i Geppetto; Zec, Cerigradska mačka, Alisa, Ludi klobučar i drugi…

Oni malo stariji mogli bi pogoditi iz koje je priče pećina s blagom ili leteći tepih, onim malo mlađima, punim znatiželje, to može biti poticaj da sami krenu u istraživanje.

Otiđite u dječju knjižnicu s djetetom, neka pita knjižničarku ili knjižničara koji tamo radi za savjet. Jačati ćete mu samopouzdanje i stvarati vještine kojima se može samostalno snalaziti u svijetu. Nisu sve informacije na internetu, kriju se u knjigama. Što prije vaše dijete krene u istraživanje ovog čarobnog svijeta to će se prije osamostaliti i biti zadovoljnije samim sobom.

Čitanje i istraživanje dijelova ove priče, pomaže i stvaranju toplih odnosa i boljeg upoznavanja roditelja i djeteta.

Knjiga ili slikovnica mogu potaknuti dijete da vam priča o svojim vlastitim iskustvima, možda će vam ispričati neki događaj iz svog života na koji je već zaboravilo pa ga je dio iz priče asocirao na to.

Tako lakše upoznajete stvarne potrebe, želje i aspiracije svog djeteta. Na taj ćete način moći dodatno poticati svoje dijete u stvarima koje zaista voli i u kojima uživa.

Razvitak djeteta je neusporediv kada radi nešto u čemu uživa.

Putem priča možete otkriti i njegove slabije strane na kojima bi trebalo poraditi – skriveni strahovi, nesigurnost, nisko samopouzdanje, loša slika o sebi i slično. Jačajući djetetove slabije strane, omogućavate mu da izraste u zdravo, odgovorno i samostalno biće kakvim ćete biti ponosni.

Ako si zbunjen, odgovor potraži u knjigama, ako ne znaš, odgovor potraži u knjigama, ako si izgubljen, odgovor potraži u knjigama…. One imaju priču za svaku dušu.

Ako vam se svidio ovaj članak ne zaboravite lajkati, pratiti i dijeliti!

Slijedite me na društvenim mrežama:

Instagram

Pinterest

Facebook

YouTube

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }