Znanstvenici iz Rijeke i Kragujevca surađuju na softveru za predviđanje razvoja bolesti COVID-19

Cilj projekta je razviti jednostavne modele za medicinsku upotrebu pomoću računalne infrastrukture. Osim pružanja informacija o postojećoj krizi i pružanja regresijskih modela predviđanja temeljenih na dosad prikupljenim podatcima, istraživanje će omogućiti širenje znanja o modeliranju visoko zaraznih bolesti pomoću tehnika zasnovanih na umjetnoj inteligenciji

Rijeka – U Kragujevcu je medijima predstavljen znanstveni projekt i softver COVIDAi u čijem razvoju sudjeluju istraživački timovi Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i Univerziteta u Kragujevcu. „COVIDAi“ će pomoću umjetne inteligencije moći predvidjeti razvoj bolesti kod pacijenata oboljelih od COVID-19.

Suradnja dvaju timova s Kliničkim bolničkim centrom Rijeka odvija se u okviru europskog projekta „Use of Regressive Artificial Intelligence (AI) and Machine Learning (ML) Methods in Modelling of COVID-19 spread – COVIDAi“, financiranog od strane Central European Initiative (CEI), u konkurenciji od preko 7000 prijavljenih među kojima su samo 22 projekta ostvarila financiranje.

Cilj projekta je razviti jednostavne modele za medicinsku upotrebu pomoću računalne infrastrukture. Osim pružanja informacija o postojećoj krizi i pružanja regresijskih modela predviđanja temeljenih na dosad prikupljenim podatcima, istraživanje će omogućiti širenje znanja o modeliranju visoko zaraznih bolesti pomoću tehnika zasnovanih na umjetnoj inteligenciji.

Zlatan Car ispred rektorata u Kragujevcu

Rektor Univerziteta u Kragujevcu Nenad Filipović rekao je novinarima kako je riječ o interdisciplinarnom projektu koji uključuje velik broj znanstvenika različitih područja i složenoj metodi koja koristeći umjetnu inteligenciju uzima u obzir velik broj pokazatelja kako bi se što preciznije utvrdio potencijalni razvoj bolesti.

Profesor Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci Zlatan Car istaknuo je dva bitna elementa u projektu:

– Jedan od ključnih elemenata je razvoj modela pomoću kojih ćemo moći predvidjeti načine i potencijalne uzroke širenje pandemije na pojedinim područjima koji su u korelaciji sa socio-kulturnim okruženjem, a drugi element projekta je razvoj personaliziranih modela za pojedinu osobu kako bi se mogao predvidjeti oblik bolesti koji će se razviti, samim time i utvrditi protokol liječenja.

Profesor Car je istaknuo kako u ovom projektu sudjeluje preko 40 znanstvenika od kojih je 20 iz Rijeke s područja tehničkih i društvenih znanosti kao i medicine.

Projekt traje do 31. prosinca 2020, a primjena softvera COVIDAi u bolnicama uslijedit će odmah po testiranju. Kako je najavljeno, pored Hrvatske i Srbije, primjena softvera planira se i u ostalim državama u regiji.