Zoom susret s Ivanom Biočinom, voditeljicom Instituta za održivu modu: Izgledati lijepo, a ne uništavati okoliš i društvo

U srijedu 26. 5. u 18 sati u Zoom sobi Gradske knjižnice Rijeka u sklopu programa American Cornera Rijeka održat će se razgovor “Održiva moda: izgledati lijepo, a ne uništavati okoliš i društvo”.

Rijeka – Ciklus “OK knjižnica, OK zajednica” nakon razgovora o plug&play solarnim kolektorima za svaki dom ide dalje – ovaj put učimo i razgovaramo o održivoj modi.

U srijedu 26. 5. u 18 sati u Zoom sobi Gradske knjižnice Rijeka u sklopu programa American Cornera Rijeka održat će se razgovor “Održiva moda: izgledati lijepo, a ne uništavati okoliš i društvo”. Razgovarat ćemo s Ivanom Biočinom, magistrom inženjerkom tekstilne tehnologije i inženjerstva (smjer dizajn i projektiranje), istraživačicom i autoricom nekoliko knjiga o modi i tekstilnoj industriji te pokretačicom i voditeljicom Instituta za održivu modu.

Sudjelovanje je obvezno prijaviti na mail american.corner@gkri.hr, a slobodno je za sve zainteresirane. Po prijavi dobiva se link Zoom sobe susreta.

Programski ciklus imena “OK knjižnica, OK zajednica” u kojem OK simbolizira pojam “otporne knjižnice” posvećen je osnaživanju zajednice i pojedinca u kontekstu izazova suvremenosti i budućnosti na najrazličitijim područjima života – psihološkom zdravlju, urbanističkom razvoju, tehnološkim revolucijama… Sadržaji programa usmjereni su prema novome, progresivnom i budućnosti s ciljem učenja, inspiriranja i usmjeravanja prema konkretnim akcijama. Financijsku podršku projektu “Otporna knjižnica za kvalitetniju zajednicu” koji je dio obilježavanja 2021. kao Godine čitanja pružilo je Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Veleposlanstvo SAD-a u Zagrebu kroz program American Cornera.

Institut održive mode, IOM, osnovan je u listopadu 2020. godine s ciljem proizvodnje, edukacije i širenja zamisli održive mode. U srži djelovanja je transparentnost, iskrenost i vjerovanje da je održivost put koji zajedno stvaramo.

Zašto održiva moda? Održiva moda je 2019. godine bio najtraženiji i najpopularniji pojam vezan uz modu, od interneta do tiskanih medija. Mogli bismo reći da je 2019. predstavila određenu prekretnicu za održivu modu. No što je zapravo održiva moda? Je li riječ o pokretu, teoretskom konceptu, nadi, trendu ili marketinškom pojmu? Možemo li kao pojedinci i potrošači sudjelovati u razvoju održive mode? I što je najvažnije, je li održiva moda uopće moguća? Budući da je pitanje održivosti jedno od najvažnijih pitanja s kojim se susrećemo kao društvo, moda je u promišljanju, ali i rješavanju problema od presudne važnosti te gotovo da nema boljeg polazišta za potpuno i suštinsko shvaćanje teme; prve tvornice svijeta bile su tvornice pamučnog tekstila, industrijska revolucija pokrenuta je pothvatima u proizvodnji pamuka i pređe, Francuska revolucija iznjedrila je novo građanstvo i slobodnog pojedinca koji se odjenuo i izdvojio odjećom nazvanom – moda, dok je tekstilna industrija jedna od najstarijih, najvećih i najglobaliziranijih industrija na svijetu. Jedno je sigurno, moda kakvu poznajemo nije održiva i promjene su nužne, ali osim izazova, ovo potpuno novo razmišljanje o modi predstavlja i goleme mogućnosti  – moda i industrija zasigurno dobivaju novo lice i značenje.

Proizvodnja se odvija u Podravini, na sjeveru Hrvatske, gdje postoji bogata tekstilna povijest i naslijeđe. Uz to, Drava pripada ekološki najvažnijem europskom riječnom području, zajedno s Murom i Dunavom čini Europsku Amazonu – teku kroz Austriju, Sloveniju, Hrvatsku, Mađarsku i Srbiju te povezuju više od milijun hektara jedinstvenih prirodnih i kulturoloških krajolika, kao simbol zajedništva pet zemalja, postavši prvim svjetskim UNESCO-vim prekograničnim rezervatom biosfere “Mura-Drava-Dunav”. Združeno naslijeđe proizvodnje i jedinstvene prirode nude savršen prostor za promišljanje i postavljanje održivih namjera.

Ivana Biočina autorica je knjiga Modus vivendi. Ogled o političkom, ekonomskom i društvenom u modi (2014.), Tiranija mode. Ukrašavanje kao potraga za identitetom (2016.) te Proizvedeno u Hrvatskoj. Tranzicija hrvatske tekstilne industrije (2018.). Knjiga o tekstilnoj industriji nastala je kao dio istraživanja i stipendije Zaklade Robert Bosch u suradnji s Literaturhaus Berlin i nobelovkom Hertom Müller. Od 2006. godine objavljuje tekstove o tekstilnoj industriji, teoriji mode, kostimografiji, arhitekturi, dizajnu i glazbi, a od 2010. surađuje s Dramskim programom HRT-a. Autorica je više dokumentarnih drama i dokumentarnih scenarija (također o tekstilnoj industriji te štrajkovima). U Koprivnici je krajem 2020. godine osnovala Institut za održivu modu, IOM, s ciljem proizvodnje, edukacije i širenja zamisli održive mode. U srži djelovanja je transparentnost, iskrenost i vjerovanje da je održivost put koji zajedno stvaramo.