Zoranu Medvedu i Josipu Maršiću za Operu industriale 130 tisuća kuna, Prlji za vođenje programa 12 tisuća kuna

Zoranu Medvedu i Josipu Maršiću za Operu industriale 130 tisuća kuna, Prlji za vođenje programa 12 tisuća kuna

Foto: Rijeka 2020 i arhiva Torpedo.media

Dosad su objavljeni honorari za dio izvršitelja usluge, pa je tako javnost saznala da je intendant HNK Ivana pl. Zajca Rijeka Marin Blažević za svoj honorar dobio 128 tisuća kuna, a sada i ostalih sudionika otvorenja.

Rijeka – Zoran Medved i Josip Maršić, autorski dvojac zaslužan za umjetničko djelo Opera industriale kojim je otvoren program Europske prijestolnice kulture Rijeka 2020 za svoj su rad plaćeni ukupno 130 tisuća kuna. Iznos je to što uključuje sve poreze i davanja, a odnosi se na autorstvo glazbenog prijedloga, odnosno izradu umjetničkog djela naziva „Opera industriale“, što uključuje i izradu i dostavu snimke i izvedbu umjetničkog djela te sve potrebne aktivnosti za izvedbu (probe i drugo).

Vidljivo je to iz odgovora na pitanje gradskog vijećnika Zvonimira Peranića koji je od direktorice tvrtke Rijeka2020 Emine Višnić tražio popis honorara svih fizičkih i pravnih osoba koji su sudjelovale u programu otvorenja.

Dosad su objavljeni honorari za dio izvršitelja usluge, pa je tako javnost saznala da je intendant HNK Ivana pl. Zajca Rijeka Marin Blažević za svoj honorar dobio 128 tisuća kuna, a sada i ostalih sudionika otvorenja.

Uz autore čitavog projekta, tako je postao poznat i iznos koji je za vođenje ugovorio Zoran Prodanović – Prlja, a radi se o iznosu od 12.250 kuna sa svim porezima i davanjima.

Jedan od najpoznatijih hrvatskih skladatelja Frano Đurović za raspisivanje aranžmana i notnog zapisa za orkestar i zbor za djelo Opera industriale, dirigiranje na dan izvedbe te sve potrebne aktivnosti za izvedbu kao što su probe plaćen je 31.500 kuna, što je ukupan trošak sa svim porezima i davanjima.

Za pripremu (aranžman) dionica u kojima sudjeluje zbor, nastup 22 izvođača, sudjelovanje na probama i generalnoj probi, troškove smještaja, letova i prijevoza za 22 osobe zbora Mieskuoro Huutajat ukupni trošak iznosio je 101.750 kuna.

Grupi Kugla i Film-Protufilm, za skladanje i isporuku glazbenog djela „Posveta J.P.Kamovu“ (koje se uključuje u djelo „Opera Industriale), odabir i angažman 10 izvođača, snimku i dostavu audio-vizualnog materijala, montažu i demontažu instalacije Šahtofonija te sve potrebne aktivnosti za izvedbu (probe i drugo) te putne troškove i troškove smještaja isplaćeno je nešto manje od 60 tisuća kuna, a Film-Protufilm dobio je još 11 tisuća kuna za „Ekscentrične kinosinteze u kući br. 462“ kao dio popratnog programa svečanog otvorenja. Taj program uključivao je višemedijski program prema bilješkama za futurističke oblike kinematografsko-teatarskih sinteza kao ranih hepeninga s istraživanjem programa kina koje je vodio Stjepan Polić u Krasici, u kući br. 462 i na Sušaku.

Zbor Jeka Primorja za svoj je nastup plaćena 8 tisuća kuna, Gudačko-puhački orkestar s 12 izvođača ugovorio je za svoj nastup nešto više od 44 tisuće kuna, a Ri Rock j.d.o.o. za nastup benda bubnjara dobio je oko 9,5 tisuća kuna. Plesna grupa Flame za nastup 35 plesača na više predviđenih lokacija u riječkom akvatoriju dobila je 8,5 tisuća kuna, a gitaristički orkestar sa 22 izvođača ukupno je za nastup stajao nešto manje od 23 tisuće kuna. Iznosi isplaćeni gitaristima variraju od 612 kuna do 2.800 kuna.

Obrt za visinske radove Zenit ugovorio je 33.500 kuna za radove na visini kao pripremu i izvedbu brušenja (svjetlosni efekti na dizalici) za potrebu glavnog programa svečanog otvaranja. Za usluge video-zida na pozornici, odnosno animacije, snimanje i najam opreme ukupno je plaćeno 20,5 tisuća kuna, dok je vatromet stajao nešto više od 100 tisuća kuna.

EDIT: Tekst je naknadno izmijenjen s točnim podacima za honorare skladatelja Frane Đurovića i troška za zbor Mieskuoro Huutaja, koji su u prvoj varijanti navedeni u znatno manjem iznos od stvarnih.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }