Zračna luka Rijeka oborila rekord iz 2006. godine – Prvi puta u povijesti prevezeno više od 170 tisuća putnika

Osim značajnog rasta prometa putnika, Zračna luka Rijeka bilježi i enorman rast teretnog prometa od preko 400 posto u 2018. godini u odnosu na 2017. godini, te je u količini prekrcanog tereta na prvom mjestu u Hrvatskoj.

Rijeka – Zračna luka Rijeka dočekala je danas svog rekordnog 170.000-tog putnika. Jubilarna putnica je Perčinić Marija s otoka Raba, a zabilježena je na redovitom međunarodnom letu kompanije Eurowings EW2963 Rijeka-Stuttgart. Promet od 170.000 putnika u jednoj godini zabilježen je prvi put u povijesti Zračne luke Rijeka, čime je oboren dosadašnji rekord od 169.250 putnika iz davne 2006. godine.

Po obilježavanju jubilarnog putnika u sustavu, župan Primorsko-goraske županije, Zlatko Komadina, zamjenk župana Primorsko-goraske županije, Marko Boras-Mandić i direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov su zajedno sa direktorom Zračne luke Rijeka, Tomislavom Palalićem, darovali “putnici jubilarki” poklon voucher kompanije Eurowings na čijem letu oboren rekord te poklon pakete Primorsko-goranske županije i Zračne luke Rijeka s raznim prigodnim poklonima.

– Prije obaranja cjelogodišnjeg rekorda prometa Zračna luka Rijeka je ostvarila i rekordan promet putnika na razini svih mjeseci ove godine. Odnosno u svim mjesecima 2018. godine zabilježen je rekordan promet putnika, a po prvi put u povijesti u 2 uzastupna mjeseca (srpnju i kolovozu) ove godine prevezeno je preko 40.000 putnika mjesečno. Ovako značajan rast putničkog prometa rezultat je brojnih aktivnosti, napora, ali i financijskih sredstava koje su Uprava Zračne luke Rijeka, u suradnji sa Primorsko-goranskom županijom, Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture, Ministarstvom turizma, HTZ i TZ Kvarnera, uložili u uvođenje novih zračnih linija u 2018. godini, javili su iz ZL Rijeka, navevši kao primjer redovite linije za Frankfurt kompanijom Condor i Ryanair, za Eindhoven kompanijom Transavia i za Berlin kompanijom Laudamotion, te charter linije za Pariz kompanijom Enter Air, kao i produljenje sezone letenja postojećih zračnih linija.

– A naravno, ovakvom fantastičnom rezultatu svakako je doprinijelo i uvođenje redovne cjelogodišnje međunarodne linije za Koln kompanijom Eurowings, koja je operirala i tijekim zime dva puta tjedno, zrakoplovnom A319 kapaciteta 144 sjedišta, poručili su iz riječke zračne luke.

Osim značajnog rasta prometa putnika, Zračna luka Rijeka bilježi i enorman rast teretnog prometa od preko 400 posto u 2018. godini u odnosu na 2017. godini, te je u količini prekrcanog tereta na prvom mjestu u Hrvatskoj. Sukladno navedenim fantastičnim rezultatima prometa, Zračna luka Rijeka bilježi i rekordne financijske rezultate. U 2018. godini se očekuje ukupan prihod od 25 milijuna kuna što je rast od gotovo 30 posto u odnosu na 2017. s rekordnom dobiti preko 2,5 milijuna kuna. Protekli prvi kvartal je Zračna luka Rijeka prvi put u povijesti završila navedeni period u financijskom plusu, bez korištenja državnih subvencija, koje je prestala koristiti od 2015. godine.

Uz rast prometa i prihoda podrazumijeva se i rast zaposlenih, sa ukupno 65 zaposlenih u 2017. godine na 96 zaposlenih u 2018. godine, a prvi put u povijesti će Zračna luka Rijeka zadržati i 50 posto novozaposlenih sezonskih radnika i preko zime kako bi ih se sačuvalo za iduću sezonu u kojoj se očekuje još minimalno desetpostotno povećanje prometa. Novonastalom strukturom zaposlenih se povećao udio VSS djelatnika u ukupnom broju sa 10 posto u 2012. na 40 posto u 2018., a prosjek godina zaposlenih se smanjio sa 51 godine na 38 godina.

– Što se tiče infratstrukturnih i ostalih ulaganja, ove godine Zračna luka Rijeka je iz vlastitih sredstava (preko 6 milijuna kuna), te kapitalnih pomoći Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (12 milijuna kuna) i Primorsko-goranske županije (0,5 milijuna kuna) nabavila nužnu opremu za povećanje sigurnosnih i prometnih standarda, kao i povećanje vatrogasne kategorije aerodroma, izgrađen je semafor na raskrižju prometnica DC-103 i DC-102, a do kraja 2018. godine biti će postavljena nova stolarija i fasada na zgradi putničkog terminala Zračne luke Rijeka, čime će biti dovršena i posljednja faza rekonstrukcije zgrade započet još 2012. od kada su značajna sredstva uložena u uređenje čitavog interijera zgrade. U posljednjih 7 godina u infrastrukturni razvoj Zračne luke Rijeka uloženo je ukupno preko 35 milijuna kuna kapitalnih pomoći od čega je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture uložilo 90 posto, a Primorsko-goranska županija 10 posto, javili su iz ZL Rijeka.

U nadolazećoj zimi potvrđene su 2 međunarodne linije: Dusseldorf kompanijom Eurowings i Munchen kompanijom Croatia Airlines, te već konstantna domaća liniju za Osijek, Split i Dubrovnik kompanijom Trade Air.

– Trenutno se još vode pregovori za uvođenje dodatnih linija iduće sezone 2019, ali za sada su potvrđene 2 nove charter linije za London i Manchester kompanijom TUI, te značajno produljenje ovogodišnje novouvedene linije za Eindhoven na čitavu sezonu, odnosno od travnja do listopada što je povećanje operacija navedene linije Transavije sa ovogodišnjih 19 letova, na 61 let u 2019. godini. Stoga se može zaključiti da će 2019. godina bilježiti nove rekorde za Zračnu luku Rijeka, ali 2018. će ostati zabilježena kao jedna od najuspješnijih u povijesti budući se do kraja ove godine očekuje preko 180.000 putnika, što je porast od gotovo 30 posto u odnosu na 2017. godinu, a navedeni porast predstavlja najveći postotni rast među svim zračnim lukama RH u 2018. godini, zaključili su iz ZL Rijeka.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!