Župan Komadina u povodu Dana sjećanja

-Danas kada obilježavamo 30 godina od početka Domovinskog rata i kada smo suočeni s teškom zdravstvenom ugrozom, svatko od nas trebao bi se zapitati na koji način može doprinijeti ostvarenju sna o slobodnoj, uređenoj i sretnoj državi. Čuvajmo uspomenu na ta teška ratna vremena za generacije koje su stasale poslije rata, ali s pogledom okrenuti današnjici i vremenu koje dolazi. Neka je vječna slava svim poginulim braniteljima i svim žrtvama stradalim u Domovinskom ratu!”, rekao je župan Zlatko Komadina

Rijeka – U povodu Dana sjećanja počast svim poginulim braniteljima i svim žrtvama stradalim u Domovinskom ratu dao je župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, a priopćenje prenosimo u cijelosti:

-Primorsko-goranska županija dala je neprocjenjiv doprinos Domovinskom ratu i na to razdoblje naše povijesti neizmjerno smo ponosni. U ratu, koji nije bio naš izbor, u kojem smo branili i obranili svoju Domovinu, tisuće Riječana, Primoraca, Gorana i otočana, bilo je na prvim crtama bojišnica diljem Hrvatske. Njih 222 položilo je život za našu slobodu i to nikada ne smijemo zaboraviti. Naša je obaveza trajno podsjećati na časnu ulogu branitelja u pisanju stranica hrvatske povijesti i državnosti. Oni su istinski heroji Domovinskog rata, zaslužuju posebni pijetet kao i sve žrtve, svi izgubljeni životi u tom nametnutom nam ratnom sukobu. Dan sjećanja posvećen je upravo njima kako bi u kolektivnoj memoriji sačuvali to bolno razdoblje naše povijesti, zahvalili se i poklonili gradu heroju Vukovaru, nevinim žrtvama Škabrnje i svim stradalim braniteljima i civilima. Uredili smo Spomen sobu Domovinskog rata u Pomorsko i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja, našem najvećem i najljepšem muzeju u kojem je „zapisana“ i pohranjena bogata povijest našeg kraja, a Domovinski rat najsvjetliji je dio te povijesti. Ta Spomen soba, svjedočanstvo je i podsjećanje kako smo u devedesetim godinama branili i obranili slobodu Hrvatske, našeg kraja i naše Rijeke.

Zbog njih, naših branitelja, svi mi koji imamo privilegiju živjeti slobodu u vlastitoj državi, a posebno nositelji vlasti, nosimo odgovornost da svakom građaninu osiguramo dostojanstven život u uređenoj i pravednoj državi. Državi koja čuva i poštuje temelje svoje ustavnosti, državi prilika i jednakih šansi, u kojoj se može pristojno živjeti od svog rada, a mladi vide perspektivnu budućnost. Mala smo i mlada država u jednom od najljepših dijelova svijeta, a zajedništvom i brigom o svakom hrvatskom građaninu, možemo je učiniti prostorom ugodnog života, iz koje se neće iseljavati već vraćati i ostajati. Upravo onako kako su to, nošeni idealima slobode, za svoje obitelji i svoju državu željeli hrvatski branitelji. Ne smijemo dozvoliti da to ostane nedosanjani san, jer samo tako opravdat ćemo njihovu žrtvu i svaki u ratu izgubljeni život. Dan sjećanja nije stoga samo pogled unazad već pogled unaprijed, u budućnost kakvu su oni željeli za svoju djecu.

Danas kada obilježavamo 30 godina od početka Domovinskog rata i kada smo suočeni s teškom zdravstvenom ugrozom, svatko od nas trebao bi se zapitati na koji način može doprinijeti ostvarenju sna o slobodnoj, uređenoj i sretnoj državi. Čuvajmo uspomenu na ta teška ratna vremena za generacije koje su stasale poslije rata, ali s pogledom okrenuti današnjici i vremenu koje dolazi. Neka je vječna slava svim poginulim braniteljima i svim žrtvama stradalim u Domovinskom ratu!, župan Zlatko Komadina

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }