Županijska ulaganja u Platak ove su se godine popela na 15 milijuna kuna

Osim uređenja skijaške i rekreativne infrastrukture Platka, u tijeku je investicija i u prometnicu koja popularno izletište povezuje s DC 3 (Rijeka – Zagreb)

Rijeka – Redoviti press kolegij župana održan je na Platku, za koji je župan Zlatko Komadina istaknuo kako je, od strane građana, najbolje prihvaćeni kapitalni projekt Primorsko-goranske županije, prije svega, radi sporta i sadržaja koji se odvijaju i ljeti i zimi:

– Željeli smo da naši građani imaju mjesto okupljanja i rekreacije te da provode što više vremena u prirodi,a ima i izuzetno puno sadržaja za djecu i mlade.

S daljnjim planovima i ulaganjima u Platak prisutne je upoznao pročelnik UO za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima Ljudevit Krpan:

– U ovoj godini ulaganja u Platak su 12 milijuna kuna. Sustav za zasnježenje ide dalje, Radeševo će zimi biti zasniježeno, iduće godine je u planu baby lift i žičara Pribeniš. Provedena je javna nabava za glavni projekt nove četverosedežnice do Radeševa te se nadamo da bi mogli krenuti s izradom glavnog projekta, odnosno ishođenjem građevinske dozvole, rekao je Krpan te dodao kako je, uz postojećih 10, nadograđeno još 5 roštilja te se ide u izgradnju 5 novih piknik zona, analiziraju se i mogućnosti investiranja u vidikovac, tu je i jezero kapaciteta 50000 kubika a dovršavaju se i postojeći infrastrukturni projekti. Županijska uprava za ceste trenutno provodi oko kilometar ceste u vrijednosti od 2,8 milijuna kuna, što je ukupno gotovo 15 milijuna kuna ulaganja od strane PGŽ u ovoj godini.

Pročelnica UO za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Melita Raukar izvijestila je o poticajima za poduzetnike iz ruralnog dijela županije. Početkom svibnja raspisan je javni poziv poduzetnicima za mjeru nabave opreme i sufinanciranja troškova radi prilagodbe poslovanja zbog epidemije koronavirusa kako bi im se bespovratnim sredstvima olakšalo poslovanje i poboljšala likvidnost. Početno je bilo osigurano oko 2 milijuna kn u Proračunu, ali je kroz izmjene i dopune osigurano još 4 milijuna, tako da je sveukupno na raspolaganju bilo oko 6,4 milijuna kuna. Sveukupno je pristiglo 300-tinjak prijava od čega 209 važećih koje su dobile potporu. Većinom je bilo riječi o sufinanciranju opreme za registriranu djelatnost i troškovima oko prilagodbe poslovanja.

– Ostalo je oko 30-ak prijava koje su prihvatljive, ali više nemamo sredstava, no pokušat ćemo novim izmjenama i dopunama u Proračunu osigurati dodatnih 800.000,00 kn“, rekla je pročelnica. Također je bio raspisan i javni poziv prema poljoprivrednim gospodarstvima kako bi se potaknuo i očuvao razvoj poljoprivrednih gospodarstava, unaprijedio stočni fond u Gorskom kotaru, kao i investicije u prerađivačku djelatnost. Ukupno je raspoređeno oko milijun kuna, a poziv je još uvijek otvoren. Kroz oba natječaja su osigurana posebna sredstva za Gorski kotar, za poduzetnike je bilo oko 2 mil. kn, a za poljoprivredna gospodarstva 600.000,00 kn.

Što se tiče epidemiološke situacije u PGŽ, župan je rekao da je ona i dalje povoljna, među najboljima u Hrvatskoj. U Primorsko-goranskoj županiji je od početka epidemije obavljeno oko 10 000 testiranja, od toga oko 6000 u NZZJZ PGŽ, a danas je na području PGŽ 1 novozaražena i 4 ozdravljene osobe.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!