Županijsko povjerenstvo za ravnopravnost spolova održalo sjednicu na temu seksizma

Na sjednici kojoj je tema seksizam, predstavljena je preporuka za sprečavanje i borbu protiv seksizma koju je iniciralo Vijeće Europe i načini na koji se ona koristi u operativnom radu.

Rijeka – Održana je 5. sjednica Županijskog povjerenstva za ravnopravnost spolova na temu seksizma, jednog od glavnih uzroka neravnopravnosti spolova. Navedenu temu predstavili su predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova PGŽ Gordana Saršon, ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova Helena Štimac Radin i predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić.

Na sjednici kojoj je tema seksizam, predstavljena je preporuka za sprečavanje i borbu protiv seksizma koju je iniciralo Vijeće Europe i načini na koji se ona koristi u operativnom radu. Na sjednici je istaknuto da seksizam uglavnom pogađa žene, no pogađa i muškarce i dječake kad se ne ponašaju u skladu sa stereotipnim rodnim ulogama. Isto tko posebno su na „meti“ seksizma primjerice djevojke, političarke, novinarke ili žene iz javnog života. Seksizam je svaki oblik izražavanja, to je čin, riječ, slika, gesta, ilustracija, a koji se temelji na ideji da su neke osobe, najčešće žene, inferiorne zbog svojeg spola.

Ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova Helena Štimac Radin istaknula je kako je preporuka donesena prošle godine, prevedena je i tiskana u tisuću primjeraka i javno je predstavljena u Zagrebu. Preporuka je važna jer se po prvi put na međunarodnoj razini jer se donosi jedinstvena ocjena seksizma, jer do sad nije bila jasna definicija seksizma koja bi bila opće prihvaćena na međunarodnoj razini.

Predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić istaknuo je kako je Povjerenstvo za ravnopravnost spolova PGŽ najstarije u Republici Hrvatskoj i po temama sjednica može se vidjeti kako se ono ne bavi samo prigodnima temama kao što je obilježavanje Dana žena nego se bavi i aktualnim pitanjima koja su aktualna i u Europi, kao što je i današnja tema seksizam.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!