Župe Riječke nadbiskupije obilježile 100. godišnjica rođenja sv. Ivana Pavla II

U znak zahvalnosti riječko Bogoslovno sjemenište danas nosi njegovo ime i čuva Papinu spomen sobu.

Rijeka – U župama Riječke nadbiskupije u ponedjeljak 18. svibnja misnim slavljima obilježena je 100. godišnjica rođenja sv. Ivana Pavla II., On je za svoje 100. apostolsko putovanje odabrao Republiku Hrvatsku i pet dana, od 5. do 9. lipnja 2003. boravio u Rijeci, u Bogoslovnom sjemeništu otkuda je putovao u Zadar, Dubrovnik, Osijek i Đakovo. U Rijeci je misu na Duhove slavio na riječkoj Delti, a tijekom boravka posjetio Trsatsko svetište i katedralu sv. Vida. U znak zahvalnosti riječko Bogoslovno sjemenište danas nosi njegovo ime i čuva Papinu spomen sobu. Zbog veličine kapele, misa je u Bogoslovnom sjemeništu bila slavljene samo u krugu svećenika i bogoslova, dok je euharistijsko slavlje u bazilici Majke Božje Trsatske predslavio magistar trsatskih novaka fra Tomislav Faletar. Suslavio je gvardijan franjevačkog samostana i čuvar Trsatskog svetišta fra Bernard Barbarić.

Tijekom svog pontifikata sv. Ivan Pavao II. posvjedočio nam je što znači ići putem svetosti i u poniznosti nasljedovati Krista, rekao je u propovijedi fra Tomislav Faletar. “Papa Ivan Pavao II. bio je marijanski Papa. U svome životu uvijek je promicao pobožnost Blaženoj Djevici Mariji, a svojim mnogobrojnim putovanjima pokazao blizinu svim narodima. Mnoge je proglasio blaženima i svetima pokazavši tako da i mi možemo biti na putu svetosti ako prihvatimo taj poziv.” Dao je svježinu službi Pape, ali nije zaboravio i dopustio da ta svježina oduzme važnost Božje riječi. Bio je proročkog duha i promicatelj obiteljskih vrijednosti. U današnjem svijetu koji promiče individualizam i sve ono što razara obitelj, jedino još Crkva stoji u obrani obitelji i zalaže se za obiteljsko jedinstvo. U tome se očituje taj proročki duh sv. Ivana Pavla II.

Najdraži trsatski hodočasnik, kako još nazivaju ovoga sveca koji je hodočastio Majci Božjoj Trsatskoj i čiji kip “Trsatski hodočasnik” stoji ispred trsatske bazilike, svakodnevno je izgrađivao svoju vjernost Bogu. Kada bi kročio na hrvatsko tlo, poljubio bi našu zemlju. Time je iskazivao poštovanje prema hrvatskom narodu, rekao je propovjednik. Zaključujući je istaknuo da je sv. Ivan Pavao II. bio čovjek našeg vremena koji je poznavao naše muke i zato možemo upravljati svoje molitve prema njemu jer nas zagovara i na nebu.