Crna statistika: Prošle godine broj nesreća s poginulim osobama u našoj županiji povećan za 30 posto

Tijekom 2019. godine na području Policijske uprave primorsko – goranske došlo je do povećanja ukupnog broja prometnih nesreća za 3,9%.

Rijeka – U sjedištu Primorsko-goranske županije u Rijeci održana je krajem prošlog tjedna 8. sjednica Županijskog savjeta za sigurnost prometa na cestama Primorsko-goranske županije. Uobičajeno na prvoj sjednici u godini razmatrana su izvješća za proteklu godinu kojim se članovi Savjeta referiraju na proteklo razdoblje kroz ostvavarene rezultate iz područja koje pokrivaju s osvrtom na uoćene poteškoće i probleme. Razmatranje ovih izvješća je značajno jer ona pomažu u utvrđivanju stanja sigurnosti u prometu u protekloj godini odnosno daju dobar pregled prioriteta daljnjih aktivnosti Županijskog savjeta u tekućoj godini.

Posebnu pozornost je imalo Izviješće o stanju sigurnosti u cestovnom prometu na području PU Primorsko-goranske županije u 2019. godini koje je izložio predsjednik Županijskog savjeta Boris Skeledžić.

Tijekom 2019. godine na području Policijske uprave primorsko – goranske došlo je do povećanja ukupnog broja prometnih nesreća za 3,9%. Povećanje je evidentirano u policijskim postajama Opatija (+27,4%), Delnice (+19,9%), Vrbovsko (+8,5%), Crikvenica i Krk (+7%) i PP Rab (+ 5,3%), dok je smanjenje broja prometnih nesreća evidentirano u policijskim postajama  Čabar (- 3,6%), Mali Lošinj (-3,4%) i PPrP Rijeka  (- 0,7%). Ukupan broj prometnih nesreća sa ozlijeđenim osobama je smanjen za 9,6%, dok je broj prometnih nesreća sa poginulim osobama veći za 30,8%. Županijski savjet je zaključkom preporučio Službi za sigurnost cestovnog prometa Primorsko-goranske županije da na prepoznatim najincidentnijim prometnicama poveća preventivno-represivne aktivnosti odnosno osigura još učestalije ophodnje i kontrole poštivanja prometnih propisa svih sudionika u prometu.

Na kraju je tajnik Županijskog savjeta Zdravko Lisac prezentirao Izvješće o radu Županijskog savjeta za sigurnost prometa na cestama Primorsko-goranske županije u 2019. godini za koje je naglasio kako su radom i zalaganjem svih članova Županijskog savjeta u velikom dijelu uspješno realizirani brojni projekti i aktivnosti koje su Planom i Programom rada za razdoblje 2019. godine bili predviđen.  Posebno valja izdvojiti pokretanje je pilot projekt: Sustav automatskog nadzora nepoštivanja crvenoga svijetla. Uređaj je prvi takav primijenjen u Republici Hrvatskoj te osim detektiranja vozila koja prolaze na znak crvenoga svjetla nadire i brzinu kretanja svih vozila koja prolaze po mjestu nadzora što daje uvid u ponašanja sudionika u prometu, poglavito vozača.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!