HDZ traži ostavke Poropata i Obersnela te nove izbore za gradonačelnika i Gradsko vijeće

Interesna koalicija okupljena oko Obersnela postala je sve nezasitnija, tako da mu je teško kupovati vijećnike za stalno pa ih kupuje od sjednice do sjednice, kazao je HDZ-ov gradski vijećnik Josip Ostrogović, dodavši da je najpoštenije prema građanima raspisivanje novih izbora.

Rijeka – Ostavke predsjednika Gradskog vijeća Andreja Poropata i gradonačelnika Vojka Obersnela, kao i nove izbore za izvršnu vlast i gradski “parlament”, na današnjoj su tiskovnoj konferenciji zatražili vijećnici HDZ-a Josip Ostrogović i Ivona Milinović.

– Politička kriza u Rijeci nastala je nemogućnošću vladajućih da pokažu većinu. Kako je to moguće? Interesna koalicija okupljena oko Obersnela postala je sve nezasitnija, tako da mu je teško kupovati vijećnike za stalno pa ih kupuje od sjednice do sjednice. Sve su to vijećnici koji su u GV došli na programu temeljenom na promjeni dosadašnje Obersnelove neuspješne politike, ali su u strahu od novih izbora brzo promijenili dresove i misle da su sigurni za slijedeće 3 godine. Ali varaju se. Oni igraju na strani riječkog gubernatora koji ovaj prelijepi grad vodi u propast, u dužničko ropstvo u bankrot, kazao je Ostrogović.

Dodao je kako su glavni Obersnelovi saveznici, stranka PGS, prošlog tjedna pristupili Amsterdamskoj koaliciji koju je zbog umiješanosti IDS-a u krizu oko brodogradnje i potencijalni sukob interesa počasnog predsjednika te stranke Ivana Jakovčića napustila stranka Pametno.

– Ta stranka nije mogla prijeći preko malverzacija i sumnjivih pozajmica od 500 milijuna kuna izvučenih iz 3. maja čime se direktno ugrozila opstojnost 1.400 ljudi koji tamo rade. I sada njihovo mjesto brže bolje zauzima PGS. Ti razlozi njima ne smetaju. Oni kao riječka stranka ulaze u koaliciju sa strankom koja je gotovo uništila riječku brodogradnju. Oni tu suradnju nazivaju odgovornom politikom, a moje je mišljenje da je to suradnja koja se gradi na lešinarenju i prodavanju ljudima muda pod bubrege. Ta suradnja samo dokazuje jad i bijedu riječke politike i političara koji bi i grad svoj prodali za vlast, rekao je Ostrogović.

Dodao je kako sve stranke ističu da su spremne za izbore, spomenuvši, uz PGS, i HNS i Listu za Rijeku, poručivši kako su ipak daleko od spremnih.

– Sve te strančice  veliki šef, Obersnel, iskorištava da bi što dulje vladao Rijekom. Obersnel želi vladati pod svaku cijenu, jer je svjestan da bi izbori značili njegov kraj. Vrijeme takvih istrošenih političara je prošlo. U Rijeku je došla demokracija. Sviđalo se to nekome ili ne. Sjednice Gradskog vijeća više nisu puko dizanje ruku bez ikakve rasprave. U Rijeci se stvara jedna kritična masa koja više ne želi živjeti pod čizmom Obersnela i njegovih jataka. Dolaze novi, neokaljani ljudi, koji ne žive od Obersnelovih naknada i članstva u vijećima. Ne pričam sada samo o HDZ-u u Rijeci, već i o nekim kolegama iz oporbe koji su se svi mogli prodati Obersnelu kao što se prodao  HNS ili Lista za Rijeku, rekao je Ostrogović, dodavši da bi novi izbori bili najpošteniji za građane Rijeke.

Ivona Milinović je dodala kako politička trgovina, kakvom je izabran predsjednik Gradskog vijeća Poropat, jest legitimna, ali je upitno moralna.

– Jednako tako, legitimno je i pravo oporbe da rušenjem kvoruma spriječi odluke koje smatra štetnima, kao što je novo zaduživanje građana Rijeke. A sada Poropat pokušava ukinuti to demokratsko pravo. Vijećnike optužuje za nerad, a sam je u godinu i četiri mjeseca koje je proveo u Vijeću govorio ukupno 45 sekundi. Za to je dobio 20 tisuća kuna naknade. Ovo Gradsko vijeće ne funkcionira otkako je političkom prostitucijom SDP-a i HNS-a, uz pomoć Liste za Rijeku, za predsjednika izabran Andrej Poropat. To je dovelo do cirkusa u Vijeću, a budući da je Poropat rekao da će dati ostavku ako je u njemu problem, onda očekujemo da to učini. Ostavku očekujemo i od gradonačelnika Obersnela koji je Poropata postavio na funkciju kojoj nije dorastao, a novi izbori za Gradsko vijeće i gradonačelniak bili bi najpoštenije rješenje, zaključila je Milinović.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!