Hrvatska obrtnička komora i Glas Poduzetnika traže jače mjere za opstanak obrtništva

Hrvatska obrtnička komora i Glas Poduzetnika traže jače mjere za opstanak obrtništva

Gospodarska aktivnost u potpunosti je zamrla...

Osim ovih institucionalnih apela, za spas gospodarstva angažirale su se tvrtke u inicijativi ‘Glas poduzetnika’. Dokument sa zahtjevima, koji smo u petak ispred inicijative poslali Vladi RH i Premijeru, možete pronaći OVDJE. Podržite inicijativu i pozovite svoje kolege poduzetnike da prate našu FB stranicu.

Rijeka – Iz Hrvatske obrtničke komore Vladi RH uputili su dodatne olakšice kako bi se prevladala trenutna gospodarska kriza, ali i spriječila gospodarska katastrofa.

Naime, nastavno na mjere za pomoć gospodarstvu koje je donijela Vlada RH ističemo da Hrvatska obrtnička komora i dalje inzistira na postizanju boljih uvjeta za opstanak poslovanja obrtnika i očuvanje radnih mjesta. Iako cijenimo sve napore koje Vlada RH čini pomažući gospodarstvu da preživi, svjesni smo da učinjeno nažalost neće biti dovoljno. Upravo zato pozivamo Vladu RH da već sada otvorimo dijalog o otpisu i to mjesečnom dinamikom, a ne odgodi plaćanja za tri + tri mjeseca.

Hrvatska obrtnička komora za svoje članove traži otpis svih doprinosa iz i na plaću, za razdoblje dok traje zabrana rada, zatim da se obrtnicima koji koriste mjeru HZZ-a za samozapošljavanje na istu stavi moratorij, kako bi mogli koristiti mjeru za očuvanje radnih mjesta za sebe osobno i svoje djelatnike. Također, da se korištenje mjere za očuvanje radnih mjesta omogući i sezonskim obrtima, kao i svim ostalim obrtima bez obzira koliko dugo posluju, da iznos koji poslodavac može isplatiti iznad minimalne plaće bude neoporeziv te da se suspendira kolektivni ugovor i stavi moratorij na pojedine odredbe Zakona o radu zbog zadržavanja zapošljivosti.

HOK naglašava da nije vrijeme gledati na dug za javna davanja iznosio on 200 kuna ili 10 tisuća kuna već treba omogućiti svima da pristupe mjeri za odgodu poreznih davanja.

Predsjednik HOK-a, Dragutin Ranogajac, zatražio je da Nacionalni stožer razmotri popuštanje mjera prema vozačima.

– Zbog čega naši vozači, koji su heroji i dovoze nam hranu, moraju biti u karanteni, a medicinsko osoblje i policajci koji su na granicama se svaki dan vraćaju svojim obiteljima? Za sada nemamo zaraženih vozača i treba popustiti u nekim mjerama, jer ako ograničenja budu prevelika ostat ćemo bez vozača, apelirao je Ranogajec.

Predsjednik HOK-a je predložio i hitno osnivanje gospodarskog stožera koji će se sastojati od predstavnika gospodarskih asocijacija i ministara vezanih uz gospodarski resor.

Osim ovih institucionalnih apela, za spas gospodarstva angažirale su se tvrtke u inicijativi ‘Glas poduzetnika’.

Glas Poduzetnika je inicijativa prvenstveno #Mikro, #Malih i #Srednjih poduzetnika koja želi poboljšati komunikaciju svih ugroženih Poduzetnika i Vlade, kao i komunikaciju s medijima, te ukazati na nužne i hitne #MJERE kako bismo sutra imali šansu ponovo dignuti poslovanje i pospješiti ekonomski oporavak. U ovom trenutku bitno je ublažavanje trenutne krize te očuvanje radnih mjesta, ali također ova situacija se treba iskoristiti za smanjenje javnog sektora i optimizaciju državnog aparata, sa svrhom dugoročne održivosti cjelokupnog gospodarstva.

Dokument sa zahtjevima, koji smo u petak ispred inicijative poslali Vladi RH i Premijeru, možete pronaći OVDJE. Podržite inicijativu i pozovite svoje kolege poduzetnike da prate našu FB stranicu. Podaci o vašoj tvrtki iz ovog formulara, bit će dostupni javnosti u tabličnom obliku, a popis već upisanih tvrtki i obrta možete vidjeti na sljedećem linku. Glas Poduzetnika nema i neće imati političke ambicije niti će se ikad povezivati ili biti pod utjecajem ijedne političke opcije, a peticiju možete potpisati OVDJE, poručili su iz ove inicijative.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!