arca_adriatica-20695

Arca Adriatica: Dva dana u điru po Kvarneru

Objavio: Marin Aničić

U dva dana "Đira po Kvarneru" predstavljena je bogata pomorska, brodograđevna i ribarska baština Kvarnera s ciljem predstavljanja projekta Arca Adriatica.

Đir po Kvarneru – dan prvi

Tokom dvodnevnog studijskog putovanja “Đir po Kvarneru” u sklopu projekta Arca Adriatica grupa djelatnika u turizmu i turističkom marketingu upoznata je s projektima na području Kvarnera koji su u realizaciji ili su već završeni. Prvog dana posjetili smo Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka u kojem nas je kustosica pomorskog odjela, Antonella Vlaše upoznala s postavom “Jedra Kvarnera” te virtualnim muzejom u kojem se nalazi i projekt Mala barka 2, a u kojem možete vidjeti i razne zanimljivosti iz pomorske baštine.

Malinska i Krk

Istog dana, iako vrijeme nije bilo najpovovoljnije odvezli smo se do Malinske. Tamo nam je Ivana Dubrović predstavila projekt u izgradnji interpretacijskih centara “DuBouk” a uskoro bi trebao dovršen. Dočekala nas je i Petra Kraljić u krčkoj nošnji koja za sebe voli reći da je čista Bodulka i kći kalafata. Upoznala nas je s tajnama izgradnje drvenih barki.

arca_adriatica-91825 Vlasnik zbirke Interpretacijskog centra Željko Skomeršić vlasnik je kompletne zbirke u centru

Autobusom smo produžili do Krka. Da nam nešto ne promakne brinula je turistička vodičica Irena Načinović. Pazila je da nam ne bude dosadno u autobusu pričajući nam razne zanimljivosti o Krku i otocima koji su tek pred nama, Cresu i Lošinju.

Stigavši u Krk posjetili smo Interpretacijski centar grada Krka gdje nas je dočekao gospodin Željko Skomeršić, veliki zaljubljenik u pomorsku baštinu. Zbirku sačinjavaju artefakti u njegovom vlasništvu. Svaki predmet koji dotakne ima priču pa bi se ovdje moglo provesti i nekoliko dana. Prostor nije velik, ali je sadržajan. Tu se našem razgledavanju Krka bližio kraj. Krenuli smo prema Lošinju gdje nas je čekao novi dan.

VIDEO

Drugi dan – od Lošinja do Mošćeničke Drage

Drugi dan “Đira po Kvarneru” obišli smo muzej “Apoksiomen” u Malom Lošinju. Čovjek ne očekuje mnogo od muzeja posvećenog jednoj grčkoj brončanoj skulpturi no suvremen postav i način vođenja koji smo doživjeli u muzeju ostavio nas je bez daha.

Ispred muzeja je uz rivu vezan loger Nerezinac, točnije Interpretacijski plovidbeni centar pomorske baštine otoka Lošinja. Riječ je o obnovljenom drvenom brodu koji je nekad služio za prijevoz pijeska, vapna i raznog tereta s otoka na kopno te se nalazi i na samom grbu grada Nerezina.

Obnovljen je u sklopu projekta Mala barka 2. U potpalublju se nalazi interpretacijski centar, a sam brod je u plovnom stanju te se pojavljuje kao atrakcija i promocija baštine na raznim manifestacijama. Nakon što nas je direktor TZ-a Malog Lošinja Dalibor Cvitković upoznao s poviješću ovog broda polako napuštamo Lošinj te odlazimo natrag u smjeru odakle smo i došli – preko Osora na Cres ali se ovaj puta ne vraćamo na Krk već produžujemo kako bismo uhvatili trajekt na Porozini.

arca_adriatica Delegacija djelatnika u turizmu na kraju Đira po Kvarneru, u Mošćeničkoj Dragi

Zadnje odredište, Mošćenička Draga

Nakon finog ručka u Mošćeničkoj Dragi, u restoranu Zijavica, razgledali smo eko muzej Kuća od mora u kojem nas je Ivana Blaženić, voditeljica muzeja, upoznala s konceptom samog postava. U eko muzeju možete saznati jako puno o pomorstvu, brodogradnji i ribarstvu. Postav sačinjavaju artefakti sakupljeni od raznih draških obitelji. Tu je našem studijskom putovanju kraj. Dojmovi su izvrsni. Iz svega viđenog dade se naslutiti da ima nade u očuvanje naše pomorske baštine.

VIDEO

Što je to Arca Adriatica?

Projekt „Zaštita, promocija i turistička valorizacija jadranske pomorske baštine“ ili skraćeno ARCA ADRIATICA, dio je treće prioritetne osi „Okoliš i kulturna baština“ programa INTERREG Italija- Hrvatska. Provođenje projekta službeno je započelo 1. siječnja 2019. godine, a trajat će do 31.prosinca 2021. godine. Budući da se nastavlja raditi na zajedničkoj zaštiti, promociji i turističkoj valorizaciji jadranske pomorske baštine, projekt ARCA ADRIATICA predstavlja svojevrsni nastavak uspješno realiziranih EU projekata Mala barka i Mala barka 2.

Zaštita materijalne i nematerijalne pomorske baštine

Glavni cilj projekta je razvoj zajedničkog turističkog proizvoda baziranog na načelima društvene i ekološke održivosti kojim se ujedno valorizira, čuva, štiti i promiče bogata pomorska baština pograničnog područja. Kroz niz mjera i projektnih aktivnosti nastojat će se u što većoj mjeri zaštiti postojeća materijalna i nematerijalna pomorska baština, kao i pridonijeti stvaranju novog turističkog proizvoda te jedinstvene i prepoznatljive prekogranične destinacije. Ukupna vrijednost projekta je 3,16 milijuna eura, a financiran je je od strane Europske komisije iz Europskog fonda za regionalni razvoj s 2,69 milijuna eura, a na njemu će surađivati 10 partnera iz Hrvatske i Italije.

Primorsko-goranska županija je vodeći partner projekta, a TZ Kvarnera je partner zadužen za promociju novog turističkog proizvoda.

NAJNOVIJE

DRUŠTVENE MREŽE

Lanterna © Torpedo.media Izrada internet stranica @ More idea