igor_vlahovic_ucka_predavanje

[FOTO] Igor Vlahović na Poklonu otkrio gdje je zapravo smješten Poklon, a gdje Tunel Učka

Objavio: Marina Pauletić

Razmotrilo se kako možemo saznati koliko su stare stijene i kako možemo odrediti gdje se područje današnjeg PP Učka nalazilo u pojedinim geološkim razdobljima.

Poklon – Nakon što je u sklopu ciklusa predavanja Znanost na Poklonu Korado Korlević izazvao veliko zanimanje javnosti te dupkom napunio dvoranu Centra za posjetitelje Poklon, danas je ondje predavanje održao Igor Vlahović. Igor Vlahović je profesor na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i koautor knjige „Na samom rubu Dinarida – Geologija Parka prirode Učka“, a večeras je govorio o „Geološkoj građi Učke i Ćićarije – gdje je zapravo smješten Poklon, a gdje Tunel Učka?“. Dvorana je bila ispunjena do posljednjega mjesta.

Posjetitelji su se tako vratili mnogo milijuna godina unatrag u geološku prošlost da vide u kakvim su uvjetima nastale stijene od kojih su izgrađene Istra i njezini sjeverni dijelovi, Ćićarija i Učka te ima li sličnih okoliša i danas. Razmotrilo se kako možemo saznati koliko su stare stijene i kako možemo odrediti gdje se područje današnjeg PP Učka nalazilo u pojedinim geološkim razdobljima, kao dio tektonskih ploča koje se postupno kreću kroz dugotrajna geološka razdoblja. Razmotrilo se također kako su i kada morske školjke stare gotovo 90 milijuna godina došle na sami vrh Učke, po čemu su to geološki različite Učka i Ćićarija, gdje se nalazi njihova granica na površini i u podzemlju, ali i po čemu je sami vrh Učke potpuno drugačiji od ostatka PP Učka i gdje je granica planinskog lanca Dinarida…

vlahovic_ucka_predavanje_poklon

Prof. dr. sc. Igor Vlahović, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Razredu za prirodne znanosti, rođen je u Zagrebu 1965. godine. Od 1990. do 2006. godine bio je zaposlen u Hrvatskom geološkom institutu gdje je sudjelovao u izradi Geološke karte Republike Hrvatske na mnogim područjima od Savudrije do Konavala. Sudjelovao je na brojnim gospodarskim projektima, kao što su geološka istraživanja za cestovne i željezničke tunele, više dionica autocesta, istraživanje pitke vode, ugljikovodika, arhitektonsko-građevinskog i tehničkog kamena, kao i geološka istraživanja za potrebe više nacionalnih parkova i parkova prirode. Od 2006. godine zaposlen je na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, od 2018. godine kao redoviti profesor u trajnom zvanju.

Igor Vlahović bio je član organizacijskih i znanstvenih odbora 20-ak domaćih i međunarodnih znanstvenih skupova, a sudjelovao je kao istraživač na više domaćih i međunarodnih znanstvenih projekata. Uredništvom se bavi već više od 30 godina, kao glavni urednik, urednik ili član Uredničkog odbora šest međunarodnih znanstvenih časopisa, a bio je i urednik ili tehnički urednik 30-ak znanstvenih i stručnih knjiga. Objavio je više od 200 znanstvenih i stručnih publikacija različitih kategorija te recenzirao nekoliko knjiga i više desetaka znanstvenih radova za brojne međunarodne časopise.

Foto Galerija: Igor Vlahović na Poklonu otkrio gdje je zapravo smješten Poklon, a gdje Tunel Učka

NAJNOVIJE

DRUŠTVENE MREŽE

Lanterna © Torpedo.media Izrada internet stranica @ More idea