Marta_Blazevic_-_2021_-_Mudrost_biljaka-3-57429

[FOTO/VIDEO] Mudrost biljaka - tri ljekovite medonosne biljke

Objavio: Portal Lanterna

Matičnjak, paprena metvica i ljekovita kadulja. Ove tri medonosne biljke prave su junakinje pčelinjeg svijeta.

Autorica: Marta Blažević, mag.biol.oecol.

Ove tri medonosne biljke prave su junakinje pčelinjeg svijeta. Pripadaju porodici usnača (Lamiaceae) čiji je oblik cvjetova oblikovan da „dočeka“ pčelu. U zamjenu za slastan nektarski obrok, cvijet biva oprašen.

MATIČNJAK (Melissa officinalis)

Marta_Blazevic_-_2021_-_Mudrost_biljaka-2-53270

Naziv matičnjak dobiva po tome što se biljka koristila kod rojenja pčela, odnosno njome su se mazale košnice kako bi se matice zadržale u novoj košnici. Sama po sebi, biljka je vrlo medonosna. Ljekovitost ove biljke se očituje u njenom umirujućem djelovanju zbog eteričnih ulja koja djeluju na središnji živčani sustav. Stoga pomaže kod nesanice, tjeskobe pa čak i depresije iako ju sama po sebi ne liječi. Pokreće otežanu probavu, smanjuje nadutost i grčeve.

PAPRENA METVICA (Mentha x piperita)

Marta_Blazevic_-_2021_-_Mudrost_biljaka-1-98056

Metvica je biljka široke primjene pa se njena prepoznatljiva aroma koristi za poboljšanje okusa u kulinarstvu, ali i kao glavni sastojak svake kućne ljekarne. Listovi se mogu jesti sirovi pa se za vrijeme ljetnih vrućina može pripremiti osvježavajuća i aromatizirana voda s usitnjenim listovima metvice. Jak je spazmolitik te smiruje probavne grčeve. S druge strane, razbuđuje te djeluje stimulativno na misli. Pomaže kod osjećaja mučnine, nadutosti i teških glavobolja.

LJEKOVITA KADULJA (Salvia officinalis)

Marta_Blazevic_-_2021_-_Mudrost_biljaka-68394

Ljekovita kadulja poznata je zbog svog antiseptičkog učinka, osobito na grlo i usnu šupljinu. Djeluje protuupalno, jača desni te liječi afte. Čaj možemo koristiti kao prirodno sredstvo za grgljanje i ispiranje usta. Drugo djelovanje poznato je u vidu poboljšanja cirkulacije pa se esencijalno ulje kadulje koristi u raznim pripravcima za nemirne i teške noge.

VIDEO

Za one koji žele znati više, prijavite se na radionice Mudrost biljaka koje organiziramo više puta mjesečno.

Foto i video: Marin Aničić

NAJNOVIJE

DRUŠTVENE MREŽE

Lanterna © Torpedo.media Izrada internet stranica @ More idea