Marta_Blazevic_-_2021_-_Mudrost_biljaka-61804

[FOTO/VIDEO] Mudrost biljaka - ljekovito bilje iz okućnice

Objavio: Portal Lanterna

U okućnicama očuvane prirode Gorskog kotara rastu mnoge ljekovite biljke. Upoznajte se sa bogatstvom proljetne livade.

Autorica: Marta Blažević, mag.biol.oecol.

S obzirom da živimo okruženi u očuvanoj prirodi Gorskog kotara, na našoj okućnici rastu mnoge ljekovite biljke koje su ovdje slobodno rasle i prije nego smo doselili. Idemo ih upoznati!

JAGLAC (Primula vulgaris)

Marta_Blazevic_-_2021_-_Mudrost_biljaka-5-60921

Jaglac se pojavljuje među prvima u našem vrtu. Pravi je vjesnik proljeća. Njegovi cvjetovi i listovi mogu se jesti sirovi te su odličan izvor vitamina C. Predlažemo da cvjetove jaglaca dodate u vašu salatu jer ćete time osim uljepšavanja salate ovim nježnim žutim cvjetovima, doprinjeti apsorpciji željeza iz zelenog lisnatog povrća. Od jaglaca možete pripremiti i fini čaj koji pomaže kod iskašljavanja.

LJUBIČICA (Viola odorata)

Marta_Blazevic_-_2021_-_Mudrost_biljaka-4-49762

Još jedna proljetnica koja se savršeno uklapa u vašu zdravu proljetnu salatu je ljubičica. Već u latinskom nazivu pojam odorata ukazuje na njen primamljiv miris. Stoga se ljubičica od davnina koristila za pripremu parfema. U nekim dijelovima Italije i Njemačke još i danas koriste kandirane cvjetove u prehrani kao specijalitet.

STOLISNIK (Achillea millefolium)

Marta_Blazevic_-_2021_-_Mudrost_biljaka-3-90148

Prepoznatljivi listovi stolisnika tek su niknuli te smo daleko od razvoja poznatijeg bijelog cvata koji je prisutan u mnogim čajnim mješavinama za liječenje probavnih smetnji. No ipak, ovi listovi su značajni dio sirovog obroka prepunog životne energije. Pozivamo vas da nekoliko listova smiksate u vaš omiljeni smoothie kako biste se navikli na njegov intenzivan okus.

KOPRIVA (Urtica dioica)

Marta_Blazevic_-_2021_-_Mudrost_biljaka-2-97634

Kao što ste vidjeli u prilogu, u divljem dijelu vrta niknuli su mladi izdanci koprive koji u toj fazi ne peku te se mogu pojesti sirovi bez opasnosti. Takvi izdanci su tamnije zelene boje od listova u potpuno razvijene biljke. Koprivu možemo koristiti za pripremu hranjivih juha i variva jer obiluju mineralima od kojih je najpoznatije željezo. Uvarak od listova je poznato sredstvo za izlučivanje mokraće, a time i rješavanje raznih tegoba koje su s time povezane (reumatizmi, giht, upala mokraćnog mjehura i sl.).

MASLAČAK (Taraxacum officinale)

Marta_Blazevic_-_2021_-_Mudrost_biljaka-1-51963

Svi dijelovi ove dobro poznate biljke su ljekoviti, a mi ćemo danas krenuti od listova koji se mogu pripremati na salatu. Obiluju željezom, čiste krv i jetru. Od cvjetova se priprema tzv. med iako nema neke veze s pčelinjim proizvodom. Naime, cvjetovi se kuhaju sa šećerom pa se dobiva tekućina slične boje i teksture. Dekokt od korijena maslačka je izvrsno sredstvo za čišćenje jetre.

PODBJEL (Tussilago farfara)

Marta_Blazevic_-_2021_-_Mudrost_biljaka-38147

Podbjel je zdrava samonikla biljka koja se jede nakon što se termički obradi. Ima intenzivan okus pa se preporuča skuhati ga s krumpirom koji je neutralnog okusa. Kad nam se okusni pupoljci naviknu, podbjel se može jesti uz svo ostalo proljetno samoniklo bilje. Drugi način korištenja je sušenje i priprema čaja jer pomaže u oslobađanju katara i olakšava iskašljavanje.

VIDEO

Što god da pripremali, želimo vam dobar tek!

Pozivamo vas na radionice „Mudrost biljaka“ u kojima možete saznati više o biljkama i stablima koja nas okružuju.

Autorica: Marta Blažević, mag.biol.oecol., vlasnica obrta Astra Divina iz Gorskog kotara

Fotografije i video: Marin Aničić

NAJNOVIJE

DRUŠTVENE MREŽE

Lanterna © Torpedo.media Izrada internet stranica @ More idea