laura_baric_foto_juraj_vuglac Foto: Juraj Vuglač

Upoznaju umjetnicu u MMSU: U Rijeku stiže Laura Barić

Objavio: Marina Pauletić

U posljednjih godinu dana Laura Barić je borilačko umijeće istraživala u teoriji i praksi.

Rijeka – Zagrebačka umjetnica Laura Barić na dvotjednu riječku Kamov rezidenciju dolazi kao dobitnica nagrade Muzeja moderne i suvremene umjetnosti na 36. Salonu mladih.

U četvrtak, 21. ožujka u 19 sati, predstavit će u MMSU svoje će umjetničko istraživanje vezano uz borilačke vještine i sportove.
U posljednjih godinu dana Laura Barić je borilačko umijeće istraživala u teoriji i praksi. Trenirala je različite borilačke vještine i sportove, čitala literaturu na temu istih te posjetila niz seminara, kampova i borilačkih natjecanja istražujući odnos tijela, repetitivnosti, kompetitivnosti i discipline. U Rijeci se nastavlja baviti konceptima umjetnosti i umijeća u borilačkim vještinama i posvećuje se dokumentaciji i vizualnom segmentu istraživanja.

- Kroz raslojavanje značenja treninga, istražujem utjelovljenje znanja kroz proces repeticije, pojam „deliberate practice“ i umijeće koje uključuje individualnu ekspresiju. U sklopu istraživanja odlazim na Tajland gdje bilježim odnos između zapadnjačkog i istočnjačkog pristupa tim konceptima. Proučavam motivacije boraca, strukture treninga, razlike između sporta i vještine i granice između bola i zabave, govori Laura Barić.

Laura Barić (1993.) diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, na Odsjeku za animirani film i nove medije 2016. godine. Nakon završenog studija, pored umjetničkih projekata, počela je raditi i kao digitalna dizajnerica što se u vidu estetike odrazilo i na njen umjetnički rad. 2019. završila je internacionalni program WHW akademije. Do sada je realizirala četiri samostalne izložbe (2022. „ Plavo nebo s preljevom“, Galerija VN, Zagreb, 2021. GMK „TIME OUT“, 2020. Artoratorij „Priprema, pozor, rast“, 2017. Galerija Šira „P je nesigurno R“) i sudjelovala u nizu grupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Godine 2019. je boravila na rezidencijalnom programu na Academie Schloss Solitude, te je iste godine osvojila i prvu nagradu za svoj rad „Two ways of slicing the onion“ na Grisia Youth festivalu u Rovinju. Godine 2022. osvojila je MMSU nagradu za rad „TIME-OUT“ na Salonu mladih. Zanima ju tijelo i tjelesnost, kako fizičko, tako i virtualno. Svoje radove najčešće realizira kao multimedijske instalacije koje gradi od različitih objekata, videa, fotografija i tekstova kojima istražuje različite kulturološke fenomene, uključujući ideje uspjeha, strukture, konzumerizma i spontaniteta. Često se služi elementima apsurda i vizualima koji koketiraju s pop kulturom i komercijalnom estetikom. Živi i radi u Zagrebu.

NAJNOVIJE

DRUŠTVENE MREŽE

Lanterna © Torpedo.media Izrada internet stranica @ More idea