Rijecki_povijesni_hoteli_-_hotel_Loyd-3

Riječki povijesni hoteli - susjed europe koji često mijenja vlasnika - hotel Lloyd (3)

Objavio: Portal Lanterna

Hotel “Lloyd” nalazio se svega koji metar od hotela “Europa” na današnjem Trgu Republike Hrvatske (Brasserie As, Pommery). Stariji nazivi trga bili su Piazza Adamich, odnosno Piazza Dante. Uz hotel “Europa” slovio je za jedan od najboljih u gradu. O hotelu se danas relativno malo zna.

Piše: Saša Štimac

Rijecki_povijesni_hoteli_-_hotel_Loyd-35412

Hotel “Lloyd” u vlasništvu braće Bakarčić

Nije poznato kada je na tom mjestu podignuta stara zgrada. Vlasnici Andrija i Dragomir Bakarčić, po zanimanju odvjetnici, odlučili su se 1873. godine na dogradnju još dva kata na već postojeću dvokatnicu.
Oni su potomci poduzetnika Josipa Bakarčića koji je trgujući stokom stekao pozamašan imetak. Kasnije je svoje poslove proširio na drvo i žito. Bio je i vlasnik ili suvlasnik 17 jedrenjaka.

Dograđen u samo godinu dana

Rijecki_povijesni_hoteli_-_hotel_Loyd-1

Projekt dogradnje izradio je Giovanni Baccarcich, a radovi su dovršeni već sljedeće godine. Prvotna namjena zgrade bila je stambeno-poslovna, a nakon nadogradnje 1874. postaje ugostiteljska jer su vlasnici nekoliko prostorija dali u najam za trgovačku djelatnost.
Zgrada je klasicistička, a nakon nadogradnje dodani su jednostavni plošni dekorativni elementi. Još jedna obnova izvedena je 1882. godine kada su otvori u prizemlju preoblikovani iz lučnih u pravokutne,. Taj projekt povjeren je Juliju Stanisavljeviću i Giacomu Mattichu. Objekt je ponovno adaptiran nakon Drugoga svjetskog rata, a posljednja intervencija napravljena je 2012. kada su popravljeni krov i pročelje. Zgrada je vrijedan primjer riječke historicističke arhitekture.

Česte promjene vlasnika

Nakon Bakarčića, hotel Lloyd je u više navrata mijenjao vlasnike: od 1888.-1890 Giuglielmo Gedlicka, od 1891.-1896. Giuseppina Gedlicka, od 1897.-1910. Carlo Exner te Ugo Navarro od 1912.-1915. Poslije Prvog svjetskog rata vlasnici su R. Ossoinack i A. Mini.

Rijecki_povijesni_hoteli_-_hotel_Loyd-2

PROČITAJTE JOŠ:

RIJEČKI POVIJESNI HOTELI - USPON I ZLATNO DOBA (1)

RIJEČKI POVIJESNI HOTELI - HOTEL "EUROPA" – NAJPRESTIŽNIJI I NAJVEĆI RIJEČKI HOTEL (2)

NAJNOVIJE

DRUŠTVENE MREŽE

Lanterna © Torpedo.media Izrada internet stranica @ More idea