LIKOVI IZ BAJKI (2) Znate li da i danas Trsatski zmaj čuva grad od posjetitelja s lošim namjerama?

Živio je u svojoj trsatskoj pećini, bio je dobar prema ljudima, ali vrlo zločest prema onima koji bi nanosili štetu njegovom gradu…

Rijeka – Priča o Trsatskom zmaju, koju je osmislio Velid Đekić, ide ovako: još je davnih dana „Svjetsko udruženje zmajeva“ slalo zmajeve u razne krajeve, a jedan je bio poslan i na Trsat. Živio je u svojoj trsatskoj pećini, bio je dobar prema ljudima, ali vrlo zločest prema onima koji bi nanosili štetu njegovom gradu. Svako jutro bi izlazio iz pećine i sa svoje terase promatrao grad, a onda bi svoju pozornost usmjerio prema moru u kojem se nalazila divovska hobotnica. Skrivala se u morskim dubinama u kojima nijedno drugo biće nije moglo preživjeti, a bila je njegova najopasnija protivnica.

Zmaj je volio i svoje mirne šetnje, ali jednog je jutra primijetio nešto neobično. Vidio je gradonačelnikovu kćer kako sjedi uz Mrtvi kanal i crta brodiće koji su bili privezani u kanalu. Htio je prići djevojčici, ali se bojao hobotnice. Tata je došao po svoju kćer i obećao joj da će se vratiti sljedećeg dana kako bi dovršila crtanje. To je čula i hobotnica koja je sada znala da će djevojčica biti ponovno sama sljedećeg jutra. Tako je i bilo, djevojčica je došla na isto mjesto i nastavila crtati, no ubrzo ju je hobotnica napala. Zmaj je odmah poletio u obranu, a hobotnica ga je pokušala uhvatiti svojim ogromnim krakovima za krila kako bi ga povukla u vodu. Zatim je pustila djevojčicu i borba između nje i zmaja se nastavila. Okupljeno mnoštvo je stajalo i gledalo što će se dogoditi.

Zmaj je rigao vatru i uspio konačno savladati hobotnicu, izvukao ju je iz vode i bacio do Grobnika gdje su je mještani odnijeli na lokalnu ribarnicu. Djevojčica se htjela zahvaliti zmaju što joj je pomogao, pa je nagovorila oca da je sljedeći dan odvede u pećinu zmaja. On je to i napravio, a zmaj se zahvalio na pažnji i rekao da mu je drago što se konačno riješio hobotnice. Djevojčica je sljedećih nekoliko dana odlazila kod zmaja i crtala njegov portret, a kada ga je dovršila, zmaj se oduševio, pa je objesio sliku na zid svoje pećine.

Kada je „Svjetsko udruženje zmajeva“ saznalo da su se zmaj i djevojčica počeli družiti, premjestili su ga u napušteni dvorac Bosiljevo. Nisu htjeli da se zmajevi previše druže s ljudima jer bi ih se ljudi trebali bojati. Riječani su bili jako tužni zbog toga, djevojčica posebno, a zmaj je sa sobom ponio svoju sliku. Zbog svega toga, njen je otac, gradonačelnik, dao izraditi kovani kip zmaja od bečkog umjetnika Ferkona. Kip je postavljen na Trsatu te on i dan danas stoji na našoj Gradini i čuva grad od svih posjetitelja s lošim namjerama.

Više u ovom feljtonu:

Malik Tintilinić – Mali Primorac po kojem su nazvane najšarenije stepenice u Rijeci

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!