Bakarskim se patkama svidjela kućica: Jazom u pratnji majki zaplivalo dvadesetak pačića

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 27.06.2022

patke i pacici bakar3

Prvotna namjena kućice bila je zaštita mladim pačićima od grabežljivaca, pa njihovoj sreći nije bilo kraja kada su dvije majke patke na plivanje izvele dvadesetak mladih pačića.

Bakar- Nakon što su bakarski volonteri krajem siječnja u Jaz “porinuli” kućicu za dvije obitelji pataka koje su već duže vrijeme tamo obitavale, stigli su i prvi dokazi o opravdanosti takve akcije. Naime, prvotna namjena kućice bila je zaštita mladim pačićima od grabežljivaca, pa njihovoj sreći nije bilo kraja kada su dvije majke patke na plivanje izvele dvadesetak mladih pačića. Prekrasan prizor razveselio je i mještane, a mali su pačići postali svojevrsna atrakcija.

patke i pacici bakar2

Inače, patke sa sobom nose razne simbolike kao što su društvenost, smirenost, snalažljivost, a u nekim kulturama i plodnost. Odlična je to poveznica sa željom Bakrana da se zaustavi demografski pad zabilježen na zadnjem popisu stanovništva. A ova akcija je još jedna lijepa vinjeta koja prikazuje Bakar u pravom svjetlu: kao pravi biser Hrvatskoga primorja.

Foto: Miljenko Šegulja

patke i pacici bakar
patke i pacici bakar4
patke i pacici bakar1