[VIDEO/FOTO] Dodijeljene nagrade za unapređivanje kvalitete kulturnog stvaralaštva Primorsko-goranske županije

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 26.05.2022

Nagrade-PGZ-kultura-2021

Među ovogodišnjim dobitnicima su HNK Ivan pl. Zajc, Damir Urban, Elvis Stanić, Neno Belan, Ivan Popeskić i brojni drugi.

Rijeka - Dugogodišnju tradiciju poticanja kulturnog stvaralaštva Primorsko-goranska županija nastavlja i ove godine. Na svečanosti održanoj na terasi ex Phytona u vrtu Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, župan Zlatko Komadina dodijelio je nagrade najuspješnijima u 2021. godini.

Ovogodišnji laureati na državnoj razini su HNK Ivan pl. Zajc, Damir Urban, Elvis Stanić, Branimir Gazdik, Ivan Popeskić, Marko Lazarić, Henry Radanović, Ivan Pešut, Neno Belan, Damjan Grbac, Filip Gržinčić i Glazbena udruga klapa “Vinčace”, a za međunarodni uspjeh nagrađeni su Petra Šarac, Luči Vidanović, Gradsko kazalište lutaka s dvije nagrade te Ani Vivodi.

nagrade pgz kultura

„Posebno mi je drago da se možemo danas okupiti i reći vam hvala, i ne samo reći hvala, nego da vam u manjem dijelu i honoriramo jer umjetnicima uvijek treba poticaj. Drago mi je da smo uveli nagrade za unapređivanje kvalitete kulturnog stvaralaštva koje provodimo već dugi niz godina i mislim da smo jedini u Hrvatskoj koji se ovako okupljamo“, rekao je župan Zlatko Komadina.

U ime svih dobitnika, intendant HNK-a Ivan pl. Zajc Marin Blažević zahvalio je Primorsko-goranskoj županiji na 15 godina dugoj tradiciji nagrađivanja izvrsnosti i vrednovanju uspješnosti radu u kulturi.

nagrade pgz kultura1

Nagrade za unapređenje kulturnog stvaralaštva PGŽ dodjeljuju se za najbolja skupna i najbolja pojedinačna dostignuća ustanovama, udrugama i fizičkim osobama koje na manifestaciji državne ili međunarodne razine u području kulture ostvare nagradu kao najuspješniji u kategoriji za koju su se natjecali. Za 2021. godinu zaprimljeno je 30 prijava, a dodijeljeno 17 nagrada, 12 na državnoj razini i pet na međunarodnoj. Ukupna vrijednost dodijeljenih nagrada za ovu godinu iznosi 176 tisuća kuna.

U prigodnom programu svečanosti nastupali su dobitnici ovogodišnjih nagrada u kulturi, višestruki pobjednici Omiškog festivala Klapa Vinčace, a svečanosti su prisustvovale pročelnica UO za kulturu, sport i tehničku kulturu Sonja Šišić i predstojnica Kabineta župana Ermina Duraj.

VIDEO

Dodijeljene nagrade za unapređivanje kvalitete kulturnog stvaralaštva Primorsko-goranske županije