EU izbori: 12 mjesta, a 300 kandidata

Autor: Sanja Tumara 24.04.2024

parlamentarni-izbori-glasanje-2020-rijeka-5-2400x1524_c Foto: ilustracija

Državno izborno povjerenstvo objavilo je danas zbirnu listu pravovaljanih kandidacijskih lista i time označilo početak službene izborne promidžbe.

Rijeka – Jedni izbori tek su završili i u tijeku je drama oko sastavljanja Vlade i konstituiranja Hrvatskog sabora, a druga kampanja upravo je počela. Ona za izbore za Europski parlament.

Državno izborno povjerenstvo objavilo je danas zbirnu listu pravovaljanih kandidacijskih lista i time označilo početak službene izborne promidžbe. Izbori su u nedjelju, 9. lipnja, a kampanja će trajati do petka, 7. lipnja u ponoć, kada počinje dvodnevna izborna šutnja. Ta je informacija vrlo važna jer se na europskim izborima kršenje izborne šutnje novčano kažnjava.

Bira se 12 članova u Europski parlament, za što se natječe 300 kandidata na 25 lista, 23 stranačke liste i dvije nezavisne.

HDZ-ovu listu predvodi Andrej Plenković, SDP-ovu Biljana Borzan, na vrhu liste Domovinskog pokreta je Ivan Penava, a Mosta Božo Petrov. Listu IDS-a PGS-a i partnera vodi Valter Flego, a listu platforme Možemo! Gordan Bosanac. Jedna od lista je i ona platforme Pokret za životinje, dok su dvije nezavisne liste predali Ladislav Ilčić i Nina Skočak.

Popis kandidacijskih lista može se naći na poveznici na stranice DIP-a.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...