Festival palente i sira u subotu 25. lipnja u Dražicama

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 09.06.2022

wp-content/uploads/2019/06/festival-palente-sira-cavle-2019-7.jpg

Posljednja subota u lipnju je dan kojeg je Grobnišćina posvetila siru i palenti kompirici.

Dražice - Nakon dvije godine vraća se Festival palente i sira u organizaciji Udruge Palentar! Popularni pjevač Ivan Zak zadužen je za večernju feštu. Posljednja subota u lipnju je dan kojeg je Grobnišćina posvetila siru i palenti kompirici. Parnih godina manifestacija je u Dražicama, a neparnih u Čavlima. Ove godine fešta se na Trgu mlikarice u centru Dražica, a kad Grobnik fešta svi su pozvani!

Nekad se na ognju miješala palenta za brojnu obitelj u “pinjati” a danas u sjećanje na prošle dane, Udruga palentar miješa kompiricu u zaista ogormnoj “pinjati” i s velikim palentarima. Za ovaj recept više od kuharskog iskustva potrebni su čvrsti mišići, obzirom da se dugim palentarima koji više sliče na vesla miješa 500 kilograma palente, pa se na miješanju izmjenjuje 30 kuhara. Za recepturu i dobru mjeru brine se meštrica od palente Grozdana Rak.

- Festival će podržati inicijativu udruge “Koga briga” i imat će humanitarnu svrhu. “Po muki se poznaju junaki!” naš je ovogodišnji slogan. Primjećujete da smo parafrazirali poznatu izreku i iskoristili dvojako značenje riječi “muka”. Lako se junačiti u dobru, ali treba biti junak i pomoć pružiti kad je pomoć potrebna. A kad je netko junak i snažan, taj je sigurno čuda palente “pojil”! Muka se melje na kamenom žrvnju u Gašparovom mlinu, tako da u sebi nosi i okus naše Rječine. A sir kojeg će posjetitelji uz palentu degustirati, od domaćih je proizvođača i u sebi nosi miris pokošene trave grobničkog polja. Poetični smo jer nas okusi tradicijske hrane vraćaju u prošlost, s manje tehnologije, a više druženja, naglasili su iz udruge.

U subotu, 25. lipnja druženje kreće već od 14 sati kad kreću pripreme, strganje kompira i paljenje ognja. Istovremeno na prigodnom sajmu, na štandovima kućnih radinosti i OPG-ova posjetitelji se mogu opskrbiti proizvodima izlagača. Od 18.30 sati kreće kulturno zabavni program, kulminacija je stresanje 500 kg palente kompirice na drveni pladanj “taruj” sa za to specijalno konstruiranom dizalicom – zaista neobičnim kuhinjskim pomagalom!

- Nadamo se, uz simboličnu donaciju, podijeliti oko 1500 porcija ove dobitne kulinarske kombinacije. Isto tako se nadamo da će zabava uz nastup Ivana Zaka potrajati do dugo u grobničku ljetnu noć!

wp-content/uploads/2019/06/festival-palente-sira-cavle-2019-9.jpg
pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...