[FOTO] Mališani s Grobnika i Kostrene uživali na Ćićariji - Odred izviđača Sjever-jug održao zimovanje u Vodicama

Autor: Nikola Cvjetović 10.01.2022

izvidaci sjever jug vodice 2021  2

Biti izviđač je stil života, oni iznad svega cijene prirodu i zajedništvo, a na izviđačima se stvaraju prijateljstva koja traju cijeli život.

Vodice - Posljednji dani prosinca već su tradicionalno vrijeme zimovanja za članove Odreda izviđača Sjever-jug koji okuplja djecu s područja Kostrene i Grobnika. Ovogodišnja destinacija bila je Speleološki centar Vodice, a 26 članova Odreda boravilo je ondje od 27. do 30. prosinca.

Uz nezaobilazni izviđački program, vezivanje čvorova, signalizaciju, putne znakove, mladi su izviđači sami pekli i ukrašavali keksiće, učili šivati, izrađivali dekorativne predmete od vune i ukrašavali platnene torbe. Sami su izrađivali svoje društvene igre pa su oni najmlađi čak zaigrali 'Čovječe ne ljuti se' za kojeg su sami napravili sve od ploče do čunjića i kocke. Družili su se uz večernji program s brojnim igrama i igrokazima, a vrijeme su naravno provodili i na svježem zraku, u prekrasnoj prirodi Ćićarije.

Posebnost izviđačkog programa je da sve aktivnosti provode sami članovi i to na volonterskoj osnovi, pa su tako srednjoškolci koji su odrasli u odredu vodili sastanke i igre za one mlađeg uzrasta.

Biti izviđač je stil života, oni iznad svega cijene prirodu i zajedništvo, a na izviđačima se stvaraju prijateljstva koja traju cijeli život. Neki ostaju zauvijek dio izviđača, a neki u odredu borave kratkotrajno, ali kako je rekao jedan član "Sjever-juga": Svatko tko je barem neko vrijeme boravio s izviđačima, od njih je otišao kao malo bolji čovjek.

Mališani s Grobnika i Kostrene uživali na Ćićariji - Odred izviđača Sjever-jug održao zimovanje u Speleološkom centru Vodice